10 Februarie 2017
5269 accesări
0 comentarii

Cazurile cu o patologie deosebită reprezintă o provocare pentru chirurgii de la Medstar General Hospital. O provocare pe care o acceptă şi căreia îi răspund cu experienţa acumulată în timp.

Un caz deosebit a fost operat la Medstar General Hospital de dr. Marius Enescu, medic primar ortopedie şi traumatologie. Este vorba despre o pacientă care, în urmă cu 12 ani, a suferit o fractură de humerus. În plus, aceasta suferă de obezitate şi se luptă cu diabetul. Iniţial a fost operată într-o clinică de ortopedie din ţară, însă intervenţia nu a fost o reuşită, ca urmare a fap-tului că materialele folosite pentru fixarea osului s-au deteriorat. Au urmat încă două operaţii, în timpul cărora s-au încercat alte metode de fixare - pe bază de tijă, grefă de os -, însă nici acestea nu au dat rezultate.

Pacienta a luat apoi decizia de a apela la serviciile unei clinici cu experienţă în ortopedie din străinătate. Aici a suferit alte trei operaţii, ultima intervenţie constând în osteosinteză cu placă cu şuruburi fixate, care însă s-a rupt.

După acest episod, care nu a dat rezultate, pacienta a apelat la serviciile specialistului Marius Enescu.

„În momentul în care pacienta a ajuns la noi, venea după aproape 12 ani în care braţul nu a putut fi folosit, era inert. Mai mult, urmare a ultimelor intervenţii chirurgicale, exista şi suspiciunea de infecţie în zona în care a avut loc fractura, iar placa cu şuruburi era ruptă. Noi am propus să scoatem placa cu şuruburile rupte şi să aplicăm un fixator extern, de tip Hoffman, până stabilim dacă există sau nu infecţie în zona respectivă. Acest aspect era foarte important pentru a decide paşii următori. În timpul operaţiei de extragere a materialului deteriorat, s-a constatat că lipsa de substanţă osoasă de la humerus era de peste 10 cm, deci partea mijlocie a osului, un segment de circa 10 cm, lipsea. În partea de sus avea numai 4-5 cm şi cu o prelungire de os cortical, care nu avea nicio şansă să se prindă cu partea de jos a osului”, a explicat medicul specialist.

Reconstrucţie humerus cu tijă de titan

După ce a fost realizată fixarea cu fixatorul extern de tip Hoffman, pacienta a fost avertizată că osul este depreciat şi are o capacitate vitală foarte scăzută, fapt care nu garantează vindecarea prin această metodă.

„Noi am încercat să punem fragmente de os cap la cap, însă fragmentul de sus fiind limitat la o singură bucată de corticală, iar cel de jos, foarte departe, montajul era tensionat şi impropriu vindecării. De comun acord, am stabilit să recurgem la o soluţie pe care noi o putem prelua din chirurgia oncologică, acolo unde se fac rezecţii de os, pentru tumori osoase, şi să ne prefacem că suntem într-o astfel de situaţie. Este vorba despre soluţia reconstrucţiei humerusului pe o tijă de titan. Am ales tija de titan, pentru că pacienta, suferind de diabet, va mai avea nevoie, în timp, să realizeze investigaţii şi explorări de tip RMN”, a mai precizat dr. Marius Enescu.

Recuperare rapidă şi favorabilă

Soluţia propusă de chirurg a fost acceptată, astfel că s-a trecut la operaţia de reconstrucţie a humerusului, care a durat aproape cinci ore şi jumătate. A fost introdusă tija de titan, fixată la partea superioară cu trei şuruburi, iar la partea inferioară, cu două şuruburi. În plus, a fost realizat un blocaj, făcut cu ciment acrilic. Evoluţia postoperatorie a fost rapid favorabilă, în sensul că, a doua zi după operaţie, au fost deja exersate primele mişcări cu braţul operat.

„Am reuşit ca, după 12 ani în care pacienta nu şi-a mişcat braţul, să îi dăm o speranţă că viaţa îi va intra în normal. Evident, sfatul nostru a fost ca mişcările cu braţul respectiv să fie limitate, iar greutăţile care pot fi ridicate sau manipulate să fie foarte mici. Dar este o uşurare că, după atâţia ani, îşi poate folosi mâna. În continuare, una din problemele principale este diabetul, care va trebui urmărit cu atenţie, în serviciile de ortopedie, pentru a nu complica evoluţia postoperatorie. Însă această operaţie este dovada că Medstar General Hospital are capacitatea şi dispune de implicarea necesară, pentru a rezolva situaţii deosebite”, a concluzionat spe-cialistul.

Pentru detalii suplimentare, programări şi consiliere, apelaţi numărul de telefon 0241/638.251.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU