28 Februarie 2017
7576 accesări
0 comentarii

Pe măsură ce temperaturile cresc, gripa şi răcelile se înmulţesc. Tocmai de aceea, în această perioadă trebuie să fim mai precauţi, ceea ce nu înseamnă neapărat să ne îmbrăcăm mai gros, ci să ne ferim de zonele aglomerate, unde viruşii circulă rapid, să ne spălăm mai des pe mâini şi să avem o alimentaţie bogată în vitamine. Potrivit dr. Andra Manoliu, medic primar medicină de familie în cadrul MEDSTAR General Hospital, cei mai expuşi la gripă în această perioadă sunt copiii şi persoanele cu afecţiuni cronice. „Copiii cu vârsta mai mică de şapte ani sunt extrem de expuşi, pentru că sistemul lor imunitar nu este complet format. De asemenea, sunt în pericol şi persoanele cu probleme imunitare”, explică medicul.

În cazul în care nu ne-am vaccinat la începutul sezonului şi acum ne încearcă gripa, nu este neapărat necesar să mergem la medic de la primele simptome. „Când ne încearcă primele semne ale gripei, este indicat să evităm zonele aglomerate, ca să nu răspândim virusul şi altor persoane. Ne adresăm medicului de familie, iar acesta ne recomandă concediu medical. La domiciliu, ne tratăm cu multe lichide, suplimente de vitamina C şi zinc, dar şi repaus fizic şi somn. De asemenea, trebuie să aerisim cât mai des încăperea în care stăm. Durata acestui tratament este de până la patru zile sau până trece perioada acută de febră”, ne recomandă dr. Andra Manoliu.

Purtaţi mască, pentru a-i proteja pe cei din jur!

Dacă totuşi suntem obligaţi să ieşim din casă, este indicat să purtăm o mască sau să avem la noi o batistă. „Explozia care se produce prin tuse şi strănut degajă o mare cantitate de microbi, iar în colectivităţi aceasta este garanţia că virusul se răspândeşte. Prin urmare, masca este indicată în public, mai ales atunci când mergem la medic, la bancă, la şcoală sau în alte instituţii de acest gen. Însă nici acasă nu trebuie să renunţăm la mască, pentru că şi cei apropiaţi trebuie protejaţi”, mai spune medicul.

Netratată, gripa se poate complica şi poate genera afecţiuni mai grave.

„Dacă ne încăpăţânăm şi ducem gripa după noi la serviciu, pe lângă faptul că îi îmbolnăvim şi pe colegi, riscăm să ajungem la pneumonie. Adică, în loc să stăm trei - patru zile acasă şi să ne tratăm de gripă, putem să stăm până la două săptămâni cu tratament pentru pneumonie”, completează dr. Andra Manoliu.

Pentru informaţii suplimentare sau programări, vă puteţi adresa specialiştilor MEDSTAR General Hospital, strada I. Lahovari nr. 41, sau puteţi suna la numerele de telefon 0241/638.251, 0722/574.250, 0241/940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ