19 Octombrie 2015
7296 accesări
0 comentarii

Simptome banale, care sunt adesea trecute cu vederea, pot ascunde afecţiuni grave. Vă prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre semnele care trebuie să convingă orice femeie să consulte imediat un medic ginecolog.

Specialiştii recomandă o vizită anuală la medicul ginecolog, pentru un control de rutină.

„Un control de rutină, pentru a verifica starea organelor genitale interne, printr-o ecografie trans-vaginală, pentru a efectua testul Babeş-Papanicolau, care ajută la depistarea din timp a eventualelor leziuni de pe col, prevenind apariţia cancerului cervical, şi pentru efectuarea unei analize a secreţiilor vaginale”, a subliniat dr. Lucian Şerbănescu, medic specialist obstetrică ginecologie.

Dar, în afara acestui consult anual, sunt o serie de simptome pe care reprezentantele sexului frumos nu trebuie să le ignore.

Semnale de alarmă

În primul rând, sângerările vaginale anormale.

„În afara sângerărilor care apar în timpul ciclului menstrual, nu este normal să vezi picături de sânge pe lenjerie. Aşadar, dacă ai constatat sângerări anormale, modificări are ciclului menstrual, sângerare după contact sexual, este bine să mergi de urgenţă la medic, deoarece acestea pot ascunde numeroase afecţiuni genitale”, a precizat medicul specialist.

Un alt semnal de alarmă este reprezen-tat de secreţiile vaginale abundente.

„O scurgere vaginală (leucoree) în anumite cantităţi este normală la femeile sănătoase, aceasta fiind modalitatea vaginului de a se curăţa singur şi de a menţine o stare de echilibru. Cantitatea secretată variază în funcţie de ciclul menstrual şi de la femeie la femeie. Însă, dacă observi secreţii vaginale abun-dente însoţite de miros neplăcut, cu o consistenţă neobişnuită (grunjoasă, brânzoasă) şi culoare gri-albicioasă sau alb-verzuie trebuie să te prezinţi cât mai repede la un consult”, a adăugat medicul ginecolog.

Durerea, semn de boală

De asemenea, orice disconfort în regiunea genitală impune consultarea ginecologului.

„Mâncărimea vaginală sau vulvară, nevoia de a urina des cu sau fără usturime şi durere, apariţia unor formaţiuni (negi) în zona genitală trebuie să te ducă la programarea unui consult ginecologic. Acestea pot să aibă cauze multiple, de la substanţe chimice iritante, infecţii vaginale, infecţie urinară sau alergie la latexul din prezervativ”, a atras atenţia, la rândul său, dr. George Adrian Dia-conu, medic rezident obstetrică ginecologie.

Nici durerea din timpul actului sexual nu trebuie ignorată

„Durerea pelvină, durerea la contact sau în timpul actului sexual pot semnala o serie lungă de afecţiuni, de la «răceală la ovare», cum mai este numită anexita în popor, chisturi ovariene până la boală inflamatorie pelvină, care presupune inflamarea organelor din pelvis. Nu este firesc să te doară atunci când atingi zona genitală”, a adăugat dr. George Diaconu.

„Simptomele prezentate pot fi din cauza unor probleme «uşoare», simple, care pot beneficia de tratament dacă sunt diagnosticate corect, dar totodată pot masca afecţiuni grave, precum cancerul. Iar cancerul este o afecţiune care, depistată din stadiile incipiente, poate fi tratată”, a subliniat dr. Lucian Şerbănescu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase