11 Decembrie 2016
3913 accesări
0 comentarii

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virusul H5N8, înalt patogenla păsările sălbatice,chiar în judeţul Constanţa, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa (DSPJ) doresc informarea populaţiei, în scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilorde gripă aviară la om,prin reamintireamăsurilor care se impun.

Dr. Loti Popescu, specialist în pro-movarea sănătăţii, purtător de cuvânt al DSPJ, pune accentul pe importanţa măsurilor de igienă: „Este indicată spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, mai ales după contactul cu păsările. În lipsa apei şi a săpunului, mâinile se şterg cu alcool sanitar. Autorităţile sanitar-veterinare trebuie sesizate pentru colectarea ca-davrelor de păsări şi aplicarea măsurilor necesare pentru limitarea focarului. Este interzis consumul de păsări care au fost în contact cu păsări infectate, precum şi a consumului de ouă provenind de la păsările infectate. Se interzice consumul de produse din carne de pasăre, neprelucrată termic sau incomplet prelucrată termic, inclusiv mâncăruri care conţin sânge provenit de la aceasta. Evitaţi zo-nele în care s-au identificat păsări infectate cu virusul H5N8".

Prepararea corectă a hranei

Aveţi în vedere să separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimente care sunt gata de consumat. Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat. „Rog pe toată lumea să se spele pe mâini între operaţiunile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic. Carnea prelucrată termic nu se pune pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă, pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic. Toate alimentele provenite de la păsări trebuie prelucrate termic, cu atenţie, mai ales acum că a fost depistat virusul, chiar aici, la noi. Gălbenuşurile nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă. Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrarea termică, cu condiţia ca temperatura la care se prelucrează carnea de pasăre să fie mai mare de 70 grade Celsius”, adaugă medicul specialist.

Ouăle, înainte de a fi manipulate şi prelucrate termic, trebuie spălate cu apă şi săpun, iar după aceea trebuie să spălaţi foarte bine mâinile. Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.

Cum se manifestăgripa aviară la om

Gripa aviară debutează brusc, cu febră mare, peste 39 grade Celsius, dureri în gât şi de cap, dureri musculare, respiraţie dificilă (simptomul principal prin care se diferenţiază de gripa umană), tuse, frisoane, astenie, stare generală alterată.

„Este foarte important ca starea de sănătăte să fie monitorizată, la toate persoanele care au avut un presupus contact cu o sursă de infecţie, iar în cazul apariţiei febrei, tusei şi a difi-cultăţilor de respiraţie în acest interval, să fie consultat de urgenţă medicul. Medicul va trebui informat cu privire la simptomele prezentate, la existenţa unui contact direct cu păsări şi la zo-nele în care persoana a călătorit. Evitaţi călătoriile în caz de îmbolnăvire şi limitaţi contactul cu alte persoane cât de mult posibil, pentru a preveni răspândirea infecţiei”.

Taguri articol: loti popescu simptome virus produse temperatura gripe dsp

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU