12 Ianuarie 2017
2175 accesări
0 comentarii

Hipotermia reprezintă scăderea sub limitele normale a temperaturii corpului. Aceasta se poate datora expunerii prelungite a corpului la temperaturi scăzute, deci oricine stă în frig poate dezvolta hipotermie.

Altfel spus, hipotermia apare atunci când organismul pierde căldură mai repede decât este capabil să o producă. Până acum, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu a ajuns decât un singur pacient cu hipotermie, dar medicii se aşteaptă ca numărul persoanelor afectate de ger să tot crească. „Hipotermia poate duce la moarte, dacă pacientul nu este descoperit în timp util şi pierde temperatura corpului. De la 35,3-35,5 grade încep să apară problemele. Este clar că organismul are sistemul său de apărare, pentru a hrăni organele vitale. Oricum, oamenii trebuie să ştie că primele care suferă sunt extremităţile: mâinile, picioarele şi extremitatea cefalică. Dacă temperatura corpului continuă să scadă, sângele nu mai circulă şi se poate ajunge chiar la ischemie acută. Mai mult decât atât, de aici apar o mulţime de complicaţii, iar leziunile sunt ireversibile şi se poate ajunge chiar la amputaţii. Totodată, apar şi tulburări respiratorii, iar mâinile se pot usca exact ca o creangă de copac”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, medicul şef de pe Terapie Intensivă, dr. Victoria Bădărău.


Pentru evitarea oricărui tip de probleme, populaţia este sfătuită să stea în casă şi mai ales persoanele vârstnice, cardiacii, cei care au deficienţe de mers. În cazul în care o persoană trebuie să ajungă neapărat undeva, este recomandat să poarte haine cât mai groase, mai ales din bumbac sau lână, mănuşi, ghete. „În plus, mâinile trebuie date neapărat cu o cremă, la fel şi faţa. În orice caz, nimeni nu trebuie să stea mai mult de 15-20 de minute în gerul de afară şi dacă cineva simte furnicături sau amorţeli trebuie să se prezinte imediat la spital”, a precizat specialistul.

Taguri articol: probleme deces haine medic terapie hipotermie picioare tulburări

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU