15 Aprilie 2016
3415 accesări
0 comentarii

Specialiştii de la Spitalul Clinic Judeţean alertează părinţii cu privire la apariţia diabetului zaharat de tip 2 în rândul copiilor, grupa de vârstă cea mai afectată fiind 10 - 16 ani. Prin urmare, copiii cu această vârstă vor fi testaţi gratuit, în cadrul proiectului „Fii stăpânul greutăţii tale“ ce se va derula în perioada 14 aprilie - 30 iunie, la Maritimo Shopping Center.Programul se desfăşoară în contextul incidenţei crescute a obezităţii la copii şi adolescenţi, una din cauzele diabetului zaharat şi a altor afecţiuni cronice.

Astfel, mâine, între orele 12-17, medici rezidenţi, împreună cu voluntari ai Asociaţiei „Sweet Land”, vor efectua măsurători şi testări (măsurarea înălţimii, greutăţii şi glicemiei), pentru copiii supraponderali/obezi şi vor face recomandări familiei, acolo unde situaţia o impune, să se adreseze medicului pentru mai multe investigaţii
„Obiectivele noastre sunt informarea populaţiei din judeţul Constanţa privind problemele actuale de sănătate la copii şi adolescenţi: supraponderea şi obe-zitatea”, a declarat Liliana Moldoveanu, preşedinte Asociaţia „Sweet Land”.

Primul caz a fost diagnosticat în urmă cu 6 ani

Medicii atenţionează că nu există zi în care să nu se confrunte cu cel puţin un caz clinic care prezintă obezitate cu eventuale complicaţii. Cazurile de di-abet de tip 2 au crescut odată cu înmulţirea cazurilor de obezitate. Specialiştii sunt îngroziţi de faptul că au început să diagnosticheze şi la copii diabetul de tip 2, pe care nu l-au întâlnit decât la adulţi, până nu de mult.

„De câţiva ani am aflat că şi copiii pot face diabet de tip 2, noi credeam că la copii se întâlneşte doar diabetul de tip 1. Zilnic avem copii în testare pentru toleranţa la glucoză ca să vedem ce se întâmplă cu glicemia şi nivelul de insulină”, menţionează dr. Cristina Mihai, medic pediatru.

Primul caz de diabet de tip 2 la copii a fost diagnosticat în anul 2010, la un băiat de 13 ani, care avea o glicemie de 600. Acesta petrecea majoritatea timpului stând la calculator, pierdea nopţile şi bea litri de sucuri carbogazoase. Intervenţia medicilor asupra lui a constat într-o dietă strictă şi medicaţie corespunzătoare, cu rezultate foarte bune pe termen scurt şi lung.

Al doilea caz a fost diagnosticat în 2012, la o fată de 12 ani, următorul caz în 2014, încă o fată de 16 ani fiind diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2, iar în 2015 au fost diagnosticaţi doi băieţi de 17 şi 12 ani. În prezent, în evidenţa spitalului judeţean se află sub trata-ment un pacient de 12 ani.

Părinţii, sfătuiţi să ia măsuri

Creşterea alarmantă a greutăţii şi complicaţiile pe care aceasta le implică înseamnă de fapt o sumă de factori asupra cărora medicii pot interveni, dacă sunt contactaţi la timp.
„Ne-am gândit să atragem atenţia populaţiei acestui oraş prin această acţiune, cu privire la posibilele consecinţe nedorite pe care le are greutatea crescută la copii. Dacă abordăm specializat această creştere a greutăţii corporale, într-un cadru organizat şi după principii medicale stricte, atunci avem şansa să facem ceva pentru co-piii aflaţi în procesul de creştere şi de dezvoltare”, mărturiseşte dr. Cristina Mihai, medic pediatru.

Rata mare a obezităţii la copii ar trebui să îi sperie pe părinţi, mai ales pentru că specialiştii atenţionează că alimentaţia copiilor nu este coordonată corect de către familie şi că aceştia nu iau măsurile necesare la timp.

„Cu cât obezitatea se instalează mai precoce, cu atât controlul ei este mai dificil când persoana respectivă devine adult. Cel care trebuie să aibă iniţiativa este părintele şi, alături de el, copilul. Acesta, dacă este instruit la momentul oportun, are şansa de a se dezvolta ca un adult sănătos”, a declarat dr. Doina Catrinoiu, medic diabetolog.

Pubertatea influenţează apariţia afecţiunii
Pubertatea apare la tineri în jurul vârstei de 10 ani, iar aceştia sunt pre-dispuşi să dezvolte sindrom metabolic, deoarece pubertatea se caracterizează prin insulino-rezistenţă crescută care este şi caracteristica principală a diabetului de tip 2.

„Dacă pubertatea apare pe un teren de predispoziţie genetică şi copilul are obezitate, atunci insulino-rezistenţa este crescută din cauza masei corporale în exces şi mai ales din cauza grăsimii din zona abdominală. Se măsoară perimetrul abdominal şi dacă acesta nu este corespunzător vârstei, atunci trebuie să se facă investigaţii suplimentare”, explică dr. Cristina Mihai.

Părinţii pot afla mai multe informaţii direct de la specialişti, în cadrul evenimentului de la Maritimo Shopping Center.

Taguri articol: boli şi afecţiuni diabet pediatrie diabet zaharat obezitate

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU