27 Aprilie 2016
3355 accesări
0 comentarii

Prima indicaţie a specialiştilor pentru persoanele care au palpitaţii însoţite de durere toracică şi oboseală la efort este să apeleze la medicul de familie sau chiar la specialistul cardiolog. Palpitaţiile pot apărea fără un factor aparent declanşator, sau pot fi rezultatul unor patologii strict cardiace, a unor boli în afara sistemului cardio-vascular, sau să nu aibă un substrat de boală organică.



„O categorie aparte de pacienţi la care apar palpitaţii o reprezintă cei cu aşa-numitele «atacuri de panică», cei care suferă de anxietate, la care brusc, numai gândul la un anumit lucru neplă-cut din trecut, amintirea unor întâmplări cu impact sufletesc, le provoacă pal-pitaţii, senzaţie de «nod în gât», transpiraţii, ameţeli, uneori chiar tendinţa de leşin”, mărturiseşte dr. Florian Stoian, specialist cardiologie, Medstar General Hospital.


De-a lungul timpului, prin investigarea amănunţită a pacienţilor cu simptome de palpitaţii, specialiştii au ajuns la concluzia că acestea nu sunt provocate doar de patologii, ci şi de traume psihice, sufleteşti şi fizice, cum sunt abuzurile din copilărie, accidente suferite de-a lungul vieţii sau pierderea unor persoane importante.


„Evenimentele neplăcute din viaţa pacienţilor duc la instalarea unor episoade de palpitaţii, însoţite de alte modificări de tip vegetativ, ce nu s-au dovedit a avea un substrat de suferinţă cardiacă sau extracardiacă după ce au fost investigaţi. Altă cauză de palpitaţii o reprezintă sentimentul de frică, de la teama de necunoscut, de spaţii închise, teama de călătorie cu avionul, frica de a face baie în mare de teama înecului, frica de a merge cu liftul, de a vedea oameni decedaţi, de vederea sângelui, inclusiv recoltarea de analize, teama de microbi, de tunete, fulgere, cutremur şi aşa mai departe”, adaugă specialistul.


Palpitaţiile pot apărea şi în cazul persoanelor care consumă în exces cafea, nes, ceai negru, ciocolată, băuturi acidulate cu cofeină, dar şi persoanele care fumează mult, sau consumă droguri.


Modificările în sânge a nivelului de potasiu, calciu, magneziu, creşterea nivelului de hormoni tiroidieni, febra, anemia, deshidratarea, chiar şi hipoglicemia pot determina episoade de palpitaţii.

Cauzele palpitaţiilor la femeile însărcinate


Multe femei însărcinate dezvoltă pe parcursul sarcinii palpitaţii. Acestea se datorează emoţiei instalării sarcinii, dar şi perceperii mişcărilor fătului.


„Emotivitatea creşte frecvenţa cardiacă, iar miile de întrebări pe care şi le pune orice femeie însărcinată duc la creşterea hormonilor de stres din sânge şi la apariţia palpitaţiilor. La toate acestea se adaugă modificările fiziologice din sarcină: ridicarea cordului prin ascensionarea diafragmului deter-minată de uterul gravidei, creşterea debitului cardiac, hemoconcentraţia, anemia de sarcină, patologia tiroidiană din sarcină şi multe altele”, explică medicul specialist.

Diagnostic şi tratament


Diagnosticul se face pe baza electrocadiogramei efectuată, de preferat, în timpul unui episod de palpitaţii, pentru ca diagnosticul pus de specialist să fie cât mai precis. Bolnavii care au palpitaţii sunt sfătuiţi să apeleze la metodele de investigaţie indicate, pentru a descoperi cauza acestora, deoarece, în unele cazuri, pot fi cauzate de afecţiuni grave care pot duce la instalarea stopului cardiac. De aceea, orice suferind trebuie să ceară ajutor specializat, pentru că unele afecţiuni ce au ca simptom palpitaţiile îi pot pune în pericol viaţa.
v v v
Pentru mai multe informaţii, puteţi apela numărul de telefon Medstar General Hospital: 0241.638.251.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU