29 Ianuarie 2017
2318 accesări
0 comentarii

Activitatea Radioterapiei din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa (SCJU) a fost suspendată în primăvara anului trecut, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcţionare. Astfel, toţi pacienţii din Constaţa care au nevoie de acest serviciu sunt nevoiţi, de luni bune, să se deplaseze la Bucureşti, la Institutul Oncologic, pentru a beneficia de acest tip de tratament.

Cu puţin timp în urmă, autorităţile constănţene declarau că Banca Mondială şi-a luat deja angajamentul pentru a organiza licitaţia, pentru ca măcar un accelerator de particule, cu ajutorul căruia se face tratamentul prin radioterapie, să fie adus la SCJU Constanţa, chiar la sfârşitul acestui an.

Se pare însă că această situaţie nu se află printre priorităţile noului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog: „Am anunţat deblocarea Programului de finanţare cu Banca Mondială în valoare de 250 de milioane euro, pentru dotarea cu aparatură performantă a spitalelor din România. Prima componentă activată este cealegată de radioterapie. În perioada imediat următoare, Institutul Oncologic şi Spitalul Elias, ambele din Bucureşti, precum şi Centrul Oncologic din Oradea vor beneficia de aparatură medicală de ultimă generaţie (accelerator liniar de particule). În anii următori, programul se va extinde, astfel încât şi alte centre şi spitale din ţară vor fi dotate cu aparatură, atât de necesară în tratamentul bolnavilor de cancer şi nu numai”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Totodată, acesta a mai precizat că 34 de spitale judeţene vor primi 240 de aparate de anestezie performante. Alte categorii de dotări care vor fi asigurate de Ministerul Sănătăţii sunt ventilatoarele, instrumente obligatorii pentru menţinerea în viaţă a pacienţilor aflaţi în stare critică. De asemenea, spitalele judeţene care încă nu au computere tomograf, se pare că vor fi dotate cu astfel de aparate tot din linia de finanţare cu Banca Mondială.

Taguri articol: stiri medicale terapie radioterapie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU