18 Februarie 2017
5930 accesări
0 comentarii

Buza de iepure sau buza despicată reprezintă una dintre cele mai des întâlnite defecte din naştere. Singurul remediu în aceste situaţii este intervenţia chirurgicală. Ultimele studii de specialitate arată că băieţii au de două ori mai multe şanse de a se naşte cu buza despicată, în timp ce fetele au o altă problemă: ele au palatul despicat, fără buză. Alţii susţin că ar exista o legătură între obezitatea din timpul gravidităţii şi apariţia buzei de iepure.

Oricum ar fi, buza de iepure poate fi detectată încă din timpul sarcinii, cu ajutorul ecografiei.

„Buza de iepure este o afecţiune care apare din cauza unor factori care pot fi ai mamei, în timpul sarcinii. Altfel spus, este vorba despre nişte muguri de dezvoltare ai feţei, care nu se lipesc. Trebuie precizat, însă, că în acea zonă a feţei nu lipseşte ţesutul, dar mugurii nu se unesc şi trebuie închişi chirurgical. Spre exemplu, în unele state, precum Suedia, există un institut pentru cei cu malformaţii, unde copiii sunt preluaţi de când se nasc, pentru că, lipsind suportul organic, pe parcurs pot apărea tulburări de respiraţie, de alimentaţie şi atunci trebuie creat suportul organic pentru ca cel mic să poată articula fonemele în mod corect”, a de-clarat pentru „Cuget Liber”, dr. Adrian Creangă, specialist Chirurgie Maxilo-Facială.

Desigur, a precizat medicul, toţi aceşti copilaşi au nevoie apoi de exerciţii şi tratamente de logopedie, de lungă durată. Înainte de toate, lor li se operează buza, apoi cerul gurii, palatul dacă este moale şi are vălul palatin scurt şi nu produce tulburări în articularea fonemelor.

Taguri articol: copilul obezitate logopedie remediu tulburări buza de iepure

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU