02 August 2016
3926 accesări
0 comentarii

Valul de căldură ce s-a abătut asupra Constanţei şi în tot sud-estul ţării a dus la instalarea codului portocaliu de caniculă. Se anunţă zile toride, de aceea medicii specialişti din judeţ avertizează populaţia cu privire la riscurile pe care şi le asumă oamenii prin nerespectarea regulilor.

Potrivit specialiştilor, cele mai afectate persoane de temperaturile caniculare sunt copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. Numărul solicitărilor către Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) este aproape triplu faţă de extrasezon. Purtătorul de cuvânt SAJ, dr. Claudia Tatarici, ne informează că „de vineri şi până luni dimineaţă, numărul solicitărilor au fost de 1.500, foarte multe”. „Abia mai facem faţă, pe când în extrasezon avem în jur de 500-600. Cazurile pentru care suntem solicitaţi includ persoane hipertensive, cu probleme cardiace, copii cu febră etc.


A fost un week-end foarte aglomerat. Problema este că atunci când îi preluăm, trebuie să stabilim dacă problemele lor sunt de la căldura excesivă sau nu”, a declarat dr. Tatarici. Din cauza căldurii excesive şi a exploziilor solare, toată lumea trebuie să respecte recomandările medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

Expuneţi-vă la soare progresiv şi folosiţi creme de protecţie! Consumaţi zilnic 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Beţi un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute! Consumaţi în fiecare zi cât mai multefructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
„Populaţia trebuie să fie extrem de atentă, pentru a evita îmbolnăvirea, să nu consume alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este bine să evite băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, deoarece acestea sunt diuretice. O grijă suplimentară trebuie să aibă persoanele care fac parte din categoriile cu risc: persoanele vârstnice, copiii, persoanele cu dizabilităţi, acestea trebuie să bea în mod regulat lichide, chiar dacă nule este sete”, atenţionează dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.

Feriţi copiii de căldura excesivă!


Pe timp de caniculă, sugarii şi copiii mici trebuie să stea într-un ambient ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Regimul alimentar nu trebuie modificat prinintroducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Copilul nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu pălărie pe cap.


„Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi. La cel mai mic semn de suferinţă a copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică. Atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă”, explică medicul specialist.

Consumul de alcool, interzis!


Recomandările pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice includ: hidratarea corespunzătoare, alimentaţia predominant compusă din legume şi fructe proaspete, excluderea alcoolului şi a consumului de cafea.


„Bătrânii, dar şi bolnavii cronici sunt categorii aparte care trebuie să evite circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Este indicat, de asemenea, a se efectua câte 3-4 duşuri pe zi”, specifică specialistul.
Specialiştii sfătuiesc ca serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă să fie solicitate doar în cazuri justificate, iar pentru problemele curente de sănătate să fie solicitat medicul de familie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU