20 Ianuarie 2016
1792 accesări
0 comentarii

Chiar dacă nu a nins abundent, gheaţa şi poleiul au transformat trotuarele Constanţei în patinoare periculoase. Fiecare pas necesită atenţie sporită şi încordare maximă pentru a nu ajunge la urgenţăcu o fractură urâtă. Numărul cazurilor de fracturi a crescut îngrijorător în ultima perioadă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU).

Potrivit dr. Alexandru Şerban, şeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie al SCJU, „numărul fracturilor a crescut mult în această perioadă, din cauza gheţii”.
S-au prezentat mai multe cazuri de fracturi care au necesitat internare. În funcţie de gravitate, medicii de la spital tratează eficient cazurile de fracturi, astfel încât situaţia este sub control.

„S-au internat mult mai multe persoane decât de obicei. Au existat cazuri mai delicate, în care a fost nevoie să intervenim chirurgical. La camera de gardă, colegii mei aplică atele şi acordă asistenţa necesară pacienţilor cu fracturi”, declară dr. Alexandru Şerban.

Cazurile de fracturi au început să apară la Constanţa încă de la începutul sezonului ninsorilor şi poleiului, iar pacienţii s-au prezentat inclusiv la clinicile private din oraş.
„Cele mai frecvente fracturi produse de căzăturile pe gheaţă sunt cele de gleznă, de la nivelul carpienelor şi articulaţiei mâinii”, precizează dr. Marius Enescu, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul clinicii Medstar 2000.

Când să vă prezentaţi la medic

Potrivit dr. Marius Enescu, este bine să vă prezentaţi de urgenţă la medic dacă aţi căzut şi bănuiţi că v-aţi fracturat un os. Puteţi recunoaşte cu uşurinţă o fractură deoarece aceasta se manifestă prin durere, tumefacţie, echimoză sau vânătaie în zona afectată, precum şi prin scurtarea aparentă a membrului sau a unui segment din membrul în cauză.

„Un alt indiciu care arată că este vorba despre o fractură este faptul că pacientul nu mai poate folosi membrul afectat, caz în care acesta trebuie să se prezinte de urgenţă la medic”, declară dr. Marius Enescu.

În urgenţă, medicul vă va pune diagnosticul pe baza unei radiografii, iar dacă fractura este închisă şi fără deplasare, puteţi pleca acasă doar cu o atelă. Dacă fractura este deschisă, este necesară intervenţia chirurgicală. De asemenea, dacă fractura implică o deplasare a osului, cel mai probabil va fi nevoie de operaţie.

Fracturile se vindecă greu,dar se previn uşor

Potrivit medicului ortoped, procesul de vindecare a fracturilor este treptat şi poate dura ani de zile.
Pe de altă parte, fracturile pot fi prevenite relativ uşor. Este important ca persoanele în vârstă sau care au probleme de sănătate ce slăbesc rezistenţa oaselor, precum osteoporoza, să fie foarte atente deoarece fracturile se produc mai uşor în cazul lor.
Medicii ne recomandă ca în perioada rece, când trotuarele sunt acoperite cu gheaţă şi polei, să purtăm încălţări adecvate, cu talpă aderentă, cu striaţii, sau chiar cu ţinte. Învelirea tălpilor în materiale textile este iarăşi o soluţie la care apelează deja persoanele în vârstă.
De asemenea, atenţia sporită este extrem de importantă deoarece ne poate scuti de săptămânile de imobilizare, urmate de lunile – şi poate chiar anii – de recuperare după fracturi.

Taguri articol: stiri medicale ortopedie medstar spital fracturi internare os chirurg urgenta

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir