20 Noiembrie 2017
18287 accesări
0 comentarii

Odată cu scăderea temperaturilor, afecţiunile respiratorii s-au înmulţit, mai ales în rândul copiilor. Un obicei foarte des întâlnit, în ultimul timp, în practica părinţilor pentru tratarea acestor afecţiuni la copii, este folosirea aparatului de aerosoli. Există păreri pro şi contra pentru folosirea acestui tip de tratament, însă doar specialiştii pot spune cu precizie ce sunt aerosolii şi cum se utilizează.

Aşadar, dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog, ne spune că aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice, obţinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanţă solidă sau lichidă, fin dispersată. Aceşti aerosoli au avantajul că sedimentează lent, se resorb rapid prin epiteliul bronho-alveolar şi pot străbate un strat subţire de lichid, fără a se dizolva. Există aerosoli artificiali, generaţi de dispozitive speciale, şi aerosoli naturali, pe care-i găsim în natură.
„Aerosolii naturali sunt aerosolii de pădure (dintr-o substanţă volatilă şi particule de polen) şi aerosolii marini (ionizaţi negativ, care conţin clorură de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu). Aerosolii sunt indicaţi în boli pulmonare (traheite, bronşite, bronşiolite, bronşiectazii, astm bronşic) şi afecţiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite).

În cazul aerosolilor artificiali, faza dispersantă (substanţa solidă sau lichidă) este o substanţă medicamentoasă, care va fi introdusă astfel la nivelul căilor respiratorii. Aşa că, în funcţie de substanţa medicamentoasă introdusă, efectul terapeutic al aerosolilor poate fi: antibacterian, bronhodilatator, antiinflamator, vasoconstrictor etc., iar efectele adverse ale aerosolilor sunt comune cu ale substanţei medicamentoase introduse”, explică dr. Vera Eniko Pall, specialist pneumolog, cabinetul Verasante.

Aerosolii în sine nu au contraindicaţii, dar medicamentele care intră în organism, prin intermediul acestui tratament, au contraindicaţii, de aceea, este indicat ca înainte de a face un astfel de tratament copilului, părintele să discute cu un medic, pentru a-i spune ce medicamente să folosească şi ce dozaj să adopte, după ce copilul a fost consultat.

Posibile efecte adverse ale terapiei cu aerosoli

Aşadar, aerosolii au avantaje destul de clar stabilite de specialişti. Prin intermediul terapiei cu aerosoli, medicamentele ajung chiar şi în cele mai profunde zone ale plămânilor, atunci când situaţia o cere, ducând, de cele mai multe ori, la o vindecare mai rapidă. Mai mult decât atât, substanţa medicamentoasă acţionează direct acolo unde este nevoie, fără a influenţa alte zone din organism.

Specialiştii spun şi că aerosolii sunt mai benefici şi mai utili decât alte forme de tratament, pentru afecţiunile mai sus menţionate, pentru că sedimentarea se produce lent, se resorb rapid şi au capacitatea de a trece prin lichid fără a se dizolva. Totodată, efectele tratamentului cu aerosoli diferă în funcţie de substanţa medicamentoasă folosită. Ei pot acţiona în scop antibacterian, bronhodilatator, antiinflamator şi vasoconstrictor.

„Ca orice tratament medicamentos, terapia cu aerosoli poate avea şi efecte secundare. Acestea coincid cu cele ale medicamentelor folosite în orice alt tratament. Dacă această terapie este folosită pentru tratarea unor afecţiuni la bebeluşi, părinţii trebuie să citească cu atenţie instrucţiunile medicamentului folosit şi să discut detaliile cu medicul pediatru”, mai spune medicul pneumolog de la cabinetul Verasante.


La copiii mici pot să apară aşa numitele crize de adaptare, dar care nu prezintă niciun pericol real. Acestea se manifestă prin dureri de urechi sau nas înfundat. Tratamentul cu aerosoli este indicat atât adulţilor, cât şi copiilor, cabinetul Verasante fiind dotat cu aparatură pentru ambele categorii de pacienţi. Pentru detalii, apelaţi numerele de telefon 0241.546.177 sau 0722.302.654.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU