10 Decembrie 2015
3778 accesări
2 comentarii

Aveţi în permanenţă o stare de greaţă, vă simţiţi slăbit, letargic, chiar şi confuz, este posibil să aveţi în organism maimult calciu decât normal.

Afecţiunea, intitulată hipercalcemie, prezintă rareori semne specifice, tocmai de aceea este considerată asimptomatică. Însă, trecută neobservată, ea poate duce la complicaţii care pun în pericol viaţa pacientului.

Despre hipercalcemia asimptomatică am stat de vorbă cu doctor Amalia Raluca Costea, medic specialist endocrinolog în cadrul centrului medical MEDSTAR 2000 Constanţa.

- Ce înseamnă hipercalcemia asimptomatică?
- Dozajul calcemiei face parte din investigaţiile periodice de rutină prescrise de majoritatea terapeuţilor. Astfel, o banală hipercalcemie este descoperită frecvent însă, şi mai des este trecută cu vederea atât de către pacient cât şi de medic. Tocmai de aceea, vreau să atrag atenţia asupra importanţei investigării hipercalcemiei asimptomatice de cauză endocrină şi complicaţiilor ce pot fi asociate cu aceasta.

- Care este cauza apariţiei hipercalcemiei?
- De cele mai multe ori, hipercalcemia este rezultatul secreţiei în exces de hormon paratiroidian, situaţie ce poartă numele de hiperparatiroidism şi, cel mai adesea, este asimptomatică, dar se poate manifesta şi prin letargie, slăbiciune, confuzie, comă, hipotonie, pareză, constipaţie, greaţă, chiar şi ulcer gastric.

- Cum poate fi determinată această afecţiune?
- Pentru realizarea diagnosticului de hipercalcemie este necesară o serie de analize de laborator, cum ar fi nivelul PTH, fosfatul, fosfataza alcalină, clorul seric. Creşterea rapidă a concentraţiei de calciu indică o tumoare. De asemenea, trebuie evaluate funcţia renală, hepatică, tiroidiană, precum şi nivelul vitaminei D.

- Ce tratament se recomandă pentru calcemia asimptomatică?
- Ţinând cont de diagnosticul frecvent în ultima perioadă a hiperparatiroidismului subclinic, se pune problema dacă este necesară paraidectomia, adică tratamentul chirurgical al hiperparatiroidismului. Majoritatea pacienţilor nu prezintă simptome, iar calciul seric, litiaza renală, funcţia renală sau pierderea de masă osoasă suferă rareori agravări în cazul în care nu se intervine chirurgical. Astfel, se pune în balanţă costul intervenţiei chirurgicale şi costul urmăririi pacienţilor ne-operaţi pentru perioade lungi de timp, este posibil ca intervenţia chirurgicală să fie inclusiv soluţia economic avantajoasă. Părerea unanimă este că intervenţia chirurgicală trebuie rezervată cazurilor în care raportul risc-beneficiu aduce avantaj pacientului. Totuşi, luând în calcul complicaţiile osoase şi renale ale acestei afecţiuni, hipercalcemia chiar uşoară şi mai ales cea repetitivă ridică problema completării investigaţiilor în vederea stabilirii unui diagnostic clar, a complicaţiilor şi a stabilirii conduitei terapeutice ulterioare.

Pentru informaţii suplimentare şi programări, puteţi apela următoarele numere de telefon 0341174.600, 0725532551.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

14 decembrie 2015
Dana
Un altfel de JOB

Iti place sa citesti? Si ti ar placea citind, sa inveti, sa faci bani mai multi!? Vino in echipa noastra. Căutăm urgent colaboratori part-time sau full-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul „CARTE” la adresa de email: [email protected]

10 decembrie 2015
Alina
loc de muncă

Vrei să câştigi minim 300 de euro pe lună? Citeşte acest anunţ! Beneficii -posibilitatea de a câştiga cel puţin 100 de euro cu o implicare de 2-3 ore sau 300 de euro full time - apartenenţa la un grup care oferă recunoaştere şi şanse egale tuturor membrilor -instruire gratuită şi de scurtă durată -contract legal de comision ce asigură plata caştigurilor -se lucrează de acasă -program flexibil Cerinţe -conexiune la internet, PC, abilităţi minime de lucru cu documente word, pdf şi navigare online -seriozitate, perseverenţă şi atenţie la detalii Pentru informaţii trimiteţi mail cu subiectul INFO la [email protected]

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ