06 Aprilie 2016
4030 accesări
1 comentariu

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care le frământă pe viitoarele mămici. Teama ca bebeluşul să nu aibă probleme de sănătate le determină pe unele femei însărcinate să apeleze prea des la această modalitate de testare. Pe de altă parte, sunt gravide care nu fac nici ecografiile necesare din timpul sarcinii, indicate de medicul care supraveghează sarcina.
Numărul de ecografii efectuate, precum şi tipul ecografiilor (2D, 3D, 4D, sau 5D) trebuie stabilite împreună cu medicul curant. Acestea sunt necesare pentru depistarea unor anomalii congenitale posibile, dar şi pentru a preconiza o posibilă naştere prematură. Iată ce ne sfătuiesc specialiştii Spitalului Privat Euromaterna, cu privire la numărul ecografiilor pe care o gravidă ar trebui să le efectueze, pe tot parcursul sarcinii. În general sunt necesare 4-5 ecografii într-o sarcină, potrivit specialiştilor.
„Prima se efectuează transvaginal, în momentul luării în evidentă, pentru a stabili existenţa sarcinii, localizarea ei şi numărul embrionilor.
Apoi urmează morfologia de trimestru I, efectuată între săptămânile 11-13, ideal, la sfârşitul săptămânii 12 şi începutul săptămânii 13. Este o examinare esenţială care, împreună cu bitestul, va stabili riscul pentru sindromul Down şi care poate evidenţia malformaţii severe, incompatibile cu viaţa, cum ar fi anencefalia. Se va măsura lungimea colului pentru a stabili riscul de naştere prematură, se efectuează combinat abdominal şi transvaginal.
Morfologia de trimestru II se efectuează abdominal între săptămânile 20 - 24, o scanare completă a tuturor organelor fetale. Monitorizarea stării fetale (fetal well being), efectuată abdominal în jurul vârstei gestaţionale de 32 de săptămâni, va stabili dacă fătul creşte normal şi armonios. Include examinarea Doppler a vaselor cerebrale şi ombilicale fetale, pentru a stabili dacă bebeluşul primeşte oxigenul necesar, examinarea placentei şi a lichidului amniotic.
Ecografia finală, efectuată abdominal la 36 - 38 săptămâni, stabileşte greutatea fetală, existenţa circularei de cordon pericervicale, funcţionarea normală a placentei, poziţii anormale ale fătului, prezentaţia etc.”, a declarat dr. Coralia Ştefănescu, medic primar Obstetrică - Ginecologie, Spitalul Privat Euromaterna, Constanţa.

Expunerea exagerată la ultrasunete poate crea reacţii negative
În ultimii doi ani, au fost ridicate întrebări serioase din partea specialiştilor, în ceea ce priveşte siguranţa examinării bebeluşului în 3D, 4D sau 5D, deoarece acesta este „bombardat” cu ultrasunete venite din direcţii diferite în încercarea de a reconstrui o faţă cât mai drăguţă, de exemplu, precizează specialistul.
„Expunerea crescută la ultrasunete poate provoca încălzirea ţesuturilor fetale, în special a creierului, cu efecte necunoscute după naştere. De aceea, este strict interzisă efectuarea ecografiilor în scop distractiv: «Aş vrea să văd cu cine seamănă bebeluşul meu», «Are nasul tatălui sau al mamei?» etc.”, mărturiseşte dr. Coralia Ştefănescu.
La finalul examinărilor ecografice în 2D, care nu trebuie să depăşească 45 - 50 de minute, se pot obţine imagini tridimensionale, printr-o expunere scurtă, 1-2 minute, în situaţia în care condiţiile locale o permit: fătul este poziţionat cu faţa sau în profil, placenta nu este situată în faţa fătului, există destul lichid amniotic etc.
„Examinările morfologice din trimestrele I şi II trebuie efectuate numai de către medici specializaţi în medicina materno-fetală, care au competenţă în diagnosticarea malformaţiilor şi consilierea corectă a viitorilor părinţi. Toate examinările expuse vor fi efectuate în 2D. Examinarea3D permite obţinerea unor imagini tridimensionale a unor părţi fetale, cum ar fi faţa, în examinarea 4D se adaugă timpul, imagini 3D în mişcare, iar 5D, denumire incorectă, deoarece nu există cinci dimensiuni în spaţiu-timp, reprezintă, de fapt, o imagine 4D-HD. Aceste tehnologii nu sunt esenţiale pentru a obţine informaţii utile despre sănătatea copilului dumneavoastră”, conchide specialistul.

v v v
Pentru informaţii şi programări, puteţi apela numărul de telefon 0241.60.55.55.

Taguri articol: sarcina ginecologie ecografie euromaterna

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

6 aprilie 2016
Alina
Astia din romania stiu mai bine sa jecmaneasca

Acum 8ani.cand am nascut eu.era o ecografie 200 ron la Lutescu..acum cine stie cat mai e..si te chemau lunar.pe langa 200.mai plateai si altele..snapani.si stateai cu frica ca nu vine la nastere..pana si a facut spital privat..si doar in Cta spnobiamul e in floare.faca alea si rate,doar ca sa faca cururl mare la dr.si ca sa se laude ca ele au nascut cu 60 de milioane la spitale private..ca deh operatie de 45 d emin costa 60 de milSi de ce in alte tari sfac doar 2 ecografii ?o xhinezoiaca ajinsa in Uk .a nascut in uk si a afacut doar 2 ecografii..dupa ce primul nascut a fost cu cezariana,in tara ei,in uk a nascut normal.ca e mai usor prr mame.decat sa taie uterul.sa scoata copilul.dar foamea de bani a dr.romani.asta face..recomanda cezariana la toata lumea..de ce in alte tari gravida face toate testele gratis,nasterea gratis la stat,fara spaga.fara complicatii si la noi numai nastererea te costa cat intretinerea copilului pe alte doua luni dupa nastere?de avari ce sunt doctorii.si de snobismul mamelor.

Articol publicat de Vali PAPATANASIU