24 Noiembrie 2016
5171 accesări
0 comentarii

Medicii specialişti atenţionează că infecţia cu bacteria Clostridium Difficile, instalată, în principiu, din cauza consumului îndelungat şi excesiv de antibiotice, face din ce în ce mai multe victime. Principalul simptom al acestei infecţii, diareea, le aduce la medic pe foarte multe persoane, de la copii, până la vârstnici.

Această bacterie este contactată cu uşurinţă de persoanele cu un sistem imunitar slăbit. De aceea, adesea, se îmbolnăvesc persoanele internate cu diferite boli, incluzând, astfel, Clostridium Difficile în categoria bacteriilor intra-spitaliceşti. Când flora intestinală este dezechilibrată, bacteria are condiţii favorabile să se multiplice şi să elibereze toxine ce afectează colonul, cauzând infecţia. Bacteria poate rezista mai multe săptămâni în mediul înconjurător, sub formă de spori, care, odată luaţi pe mâini şi apoi ingeraţi, colonizează intestinul.

„Diareea determinată de infecţia cu Clostridium Difficile este foarte răspândită în ultima perioadă. Cel mai des, aceasta apare în urma tratamentului cu antibiotice mai lung de şapte zile. De regulă, este contactată de persoanele cu imunitate scăzută. Un pacient cu scaune diareice în urma unui tratament intens cu antibiotice ne face să ne gândim la acest tip de infecţie, ce are un tratament special, doar cu anumite antibiotice. Infecţia poate fi depistată în urma analizelor de sânge sau în urma colonoscopiei, care ne arată exact aspectul caracteristic al infecţiei cu Clostridium Difficile”, a declarat dr. Elena Petrovici, specialist medicină internă, gastroenterologie, Medstar General Hospital.

Această infecţie prezintă un risc mare de contaminare. De aceea, simpla acţiune de a ne spăla pe mâini foarte des, cu apă şi săpun, este extrem de importantă, mai ales dacă am intrat în contact cu o persoană infectată. Atenţie însă, specialiştii spun că soluţiile alcoolice, pentru igienizarea rapidă a mâinilor, nu distrug Clostridium Difficile.

Cât de grave pot fi manifestările

Simptomele infecţiei cu Clostridium Dificile sunt: diaree cu scaune lichidiene (uneori cu mucus şi sânge), extrem de urât mirositoare, asociată cu febră, dureri abdominale, greaţă, inapetenţă (foarte rar vărsături). Cele mai multe cazuri de infecţie evoluează favorabil, însă există şi situaţii de afectare severă a colonului, când se poate ajunge la încetarea tranzitului intestinal, cu meteorism abdominal important, şoc, insuficienţă renală, degradarea funcţiilor altor organe, implicând un risc vital pentru pacient.

În cazuri foarte rare, cu evoluţie severă, este necesară o intervenţie chirurgicală pentru a se îndepărta porţiunea de intestin afectată. Această intervenţie poate dubla şansele de supravieţuire.

„Fiica mea a fost infectată cu Clostridium Difficile, de la un termometru. De când am descoperit, a făcut două recăderi. Avea intoleranţă la gluten şi nu mai răspundea nici la singurul antibiotic pe care avea voie să îl ia, motiv pentru care am avut două opţiuni: fie transplant de materii fecale, fie să o opereze şi să îi taie bucată din colon. Am decis să facem transplantul, pe viu. Prin sondă nazogastrică, se introduc fecale diluate în ser fiziologic, de la un donator perfect sănătos. Micuţa mea ne-a dat o lecţie de maturitate, deoarece a colaborat foarte bine cu personalul medical. Acum e bine, deja a avut primul scaun”, a declarat Dorina L., al cărei copil s-a confruntat cu o astfel de infecţie.

Cum se evită infectarea

Pentru a reduce riscul de infectare, sfatul medicului este să luaţi antibiotic doar atunci când este justificat şi prescris de un medic şi nu insistaţi să vi se prescrie sau să obţineţi antibiotice, fără prescripţie, din farmacii. Pentru orice prescripţie de antibiotic primită, întrebaţi medicul dacă este absolut necesară. Ca tratament, dacă este posibil, se administrează, pe cale orală, un antibiotic activ asupra bacteriei Clostridium Difficile (metronidazol sau vancomicină), hidratare corectă pentru a compensa pierderile cauzate de diaree şi de febră. Nu luaţi medicamente constipante (de exemplu, loperamid) şi nu luaţi antibiotice din proprie iniţiativă!

Pentru mai multe detalii, programări şi investigaţii, apelaţi numerele de telefon 0341.174.600 şi 0725.532.551.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU