08 Februarie 2017
2265 accesări
0 comentarii

Stresul cronic este un factor agresiv, care predispune la dezvoltarea de afecţiuni cardiace. Problema este că afecţiunile cardiace sunt tot mai frecvente la oameni tot mai tineri, în timp ce, cu zeci de ani în urmă, erau frecvente doar la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Medicii cardiologi pun acest lucru pe seama faptului că oamenii sunt agitaţi, stresaţi, fumează şi mănâncă necorespunzător.

Cu toate acestea, oamenii ar trebui să meargă din timp la cardiolog, măcar pentru controale de rutină, iar gândul că sunt prea tineri pentru a suferi de afecţiuni cardiace trebuie exclus.

Iată ce spune dr. Ionel Oţel, specialist cardiolog, despre semnele care ne-ar putea avertiza că suferim de afecţiuni cardiace:

„Pentru a depista posibilele afecţiuni cardiace, în primul rând, pacienţii trebuie să se raporteze la genitorii lor. Dacă părinţii au defecte genetice, copiii trebuie consultaţi preventiv. Pacientul trebuie să apeleze, iniţial, la medicul de familie, el este dirijorul. Factorii de risc care pot duce la instalarea bolilor cardiace sunt ca nişte beculeţe roşii care se aprind, rând pe rând. Dacă unul dintre părinţi a suferit sau a murit chiar de accident vascular, la o vârstă destul de fragedă, dacă pacientul este supraponderal sau suferă de diabet, are colesterol mare, este fumător, nu face mişcare, este stresat etc., aceşti factori pot avertiza pacientul. Tensiunea permanentă, frica, grija zilei de mâine, toate reprezintă o presiune, o apăsare, care creează un rezultat negativ. Stresul cronic creează cortizon, cortizonul duce la boli, apare ateroscleroza precoce, dar şi alte boli ameninţătoare de viaţă”.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU