06 Ianuarie 2016
3423 accesări
0 comentarii

Cu toate că salvează vieţi şi ne scapă de cele mai complicate afecţiuni, chirurgia nu este cea mai îndrăgită specialitate medicală. Pe cei mai mulţi pacienţi îi sperie numai gândul la posibilitateaunei intervenţii chirurgicale, urmată de obicei de zile sau săptămâni de spitalizare.Chirurgia ambulatorie vine în sprijinul pacienţilor care, după intervenţia chirurgicală, se pot recupera în confortul propriului cămin.

Chirurgia ambulatorie are numeroase avantaje

Chirurgia de zi sau ambulatorie este un concept mai nou apărut în ţara noastră pe fondul unor progrese tehnice care permit efectuarea unei game destul de largi de intervenţii chirurgicale, fără internare în spital.

„Cel mai important beneficiu al chirurgiei ambulatorii este probabil confortul oferit de revenirea imediată la domiciliu şi reluarea în scurt timp a activităţii obişnuite. Refacerea se face foarte rapid, cu cicatrici minime sau chiar fără cicatrici. De ase-menea, pacientul nu este expus riscului infecţiilor intraspitaliceşti”, precizează dr. Raluca Alice Melihov, medic specialist chirurgie generală.

Medicul precizează că astfel de intervenţii se fac cu anestezie locală, eliminând riscurile anesteziei generale sau rahidiene. Durerile postoperatorii sunt minime şi se pot combate cu medicamente uzuale, uşor de administrat.

„Medicul operator trebuie să facă o selecţie atentă a pacienţilor care se pretează către intervenţii de acest tip, astfel încât riscurile să fie absente”, spune specialistul.

Nu în ultimul rând, trebuie ţinut cont şi de faptul că astfel de intervenţii au un cost mult mai scăzut faţă de intervenţiile cu internare. Practic, intervenţia chirurgicală este aceeaşi ca act chirurgical în sine, fie că se face în regim ambulatoriu, fie că se face în spital. Diferenţa constă în managementul pacientului. Prin urmare, neavând internare, nea-vând o anestezie riscantă şi complicată, costurile intervenţiei scad pe măsură.

În ce cazuri poate fi aplicată chirurgia ambulatorie

În ultima vreme, s-a extins foarte mult plaja de intervenţii chirurgicale care se pretează la chirurgia ambulatorie.

„Sunt multe afecţiuni în care pacientul nu ştie realmente cui să se adreseze sau cum să-şi rezolve problema. Între aceste afecţiuni pe care le tratăm chirurgical în clinica noastră sunt: lipoamele, chistele sebacee, alu-niţele, granuloame de fir, unghii încarnate, panariţii, abcese, flegmoane, corpi străini etc. De asemenea, tot în regim de chirurgie ambulatorie se poate trata boala varicoasă, atunci când stadiul permite”, menţionează dr. Raluca Melihov.

Atunci când pacientul se prezintă la medic din timp, se poate practica în regim ambulatoriu îndepărtarea venelor varicoase, prin scleroterapie şi laser, prin urmare fără cicatrici.

„De asemenea, se poate practica îngrijirea unor plăgi postoperatorii care au suferit anumite complicaţii de tipul seromului, infecţiei la plagă, hematomului la plagă ş.a.”, adaugă medicul specialist.

Comunicarea medic-pacient este extrem de importantă

Toate aceste proceduri enumerate nu necesită internare şi prezenţa pacientului în clinică durează strict pe perioada în care i se efectuează intervenţia chirurgicală.

Apoi, pacientul merge acasă, urmând ca medicul să-i indice când să revină la control, ce medicaţie să-şi administreze, în situaţia în care este necesar, pentru că sunt multe situaţii care nu necesită vreun tratament la domiciliu.

Având în vedere că pacientul merge acasă pentru a se recupera, comunicarea dintre medic şi pacient trebuie să fie foarte bună.

„Pe de o parte, medicul trebuie să-i explice în amănunt pacientului ce are de făcut după plecarea din clinică, ce să observe, ce să-l îngrijoreze, la ce să se aştepte. Pe de altă parte, pacientul trebuie să fie foarte cooperant şi să urmărească atent indicaţiile pe care i le dă doctorul”, explică dr. Raluca Melihov.

Chirurgia ambulatorie este, fără îndoială, un concept care va deveni tot mai des aplicat în medicină, pe măsură ce tehnologia avansează. Persoanele cu diferite afecţiuni sunt sfătuite să se prezinte din timp la medic, pentru a be-neficia de costurile şi riscurile reduse ale intervenţiei chirurgicale în regim ambulatoriu, precum şi de o recuperare rapidă, în confort şi siguranţă.

Constănţenii care doresc să apeleze la chirurgia ambulatorie se pot prezenta la clinica dr. Raluca Alice Melihov, pe Bd. Tomis Nr. 310, Bl. LT4, parter, sau suna la numărul de telefon 0727 112 077.

Taguri articol: sfatul medicului chirurgie afectiuni

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir