21 Februarie 2017
2762 accesări
0 comentarii

Ciroza hepatică este o boală care poate pune în pericol viaţa omului şi care apare atunci când în ţesutul hepatic se dezvoltăfibroza. Altfel spus, ţesutul fibrotic înlocuieşte ţesutul hepatic sănătos şi îl împiedică să funcţioneze la parametri normali.

Totuşi, boala apare după mulţi ani de inflamare a ţesutului hepatic. Partea proastă, însă, este că, pe măsură ce se dezvoltă ciroza, ţesutul fibrotic înconjoară celulele hepatice normale, determinând aspectul nodular.

„Cirozele hepatice înseamnă practic fibrozarea şi stricarea arhitecturii ficatului, iar în timp se poate ajunge chiar şi la ascită. Boala debutează cu dureri în ipohondul drept, oboselă, creşterea splinei, cu splenomegalie, anemie, creştere de transaminaze etc. Ca şi complicaţie ulterioară, apar varicele esofagiene, dar cea mai redutabilă complicaţie a cirozei hepatice este probabil hemo-ragia digestivă”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Sirma Tomoş, medic specialist Boli Interne.

La un moment dat, a precizat medicul, scade chiar numărul de trombocite, apar sângerări, edeme gambiere şi se poate ajunge până la insuficienţă hepatică.

De foarte multe ori, pacienţii pot avea boala hepatică avansată, fără a manifesta nicio simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseală accentuată.

Alteori, însă, ei se prezintă la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul ţesutului subcutanat de la membrele inferioare), creşterea de volum a abdomenului prin lichid de ascită sau icter (coloraţie galbenă a tegumentelor şi mucoaselor).

În cazurile avansate, prezentarea este direct cu encefalopatie hepatică, stare de irascibilitate, tremor, somnolenţă, hemoragie digestivă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU