09 Mai 2016
1835 accesări
0 comentarii

Fundaţia Baylor, în parteneriat cu Spitalul de Boli Infecţioase, oferă consiliere şi suport femeilor gravide cu HIV din Constanţa. În urma unui studiu, rezultatele au revelat o rată scăzută a transmiterii virusului de la mamă la copil şi un număr mai mic de copii născuţi prematur în centrul de la Constanţa, comparativ cu Institutul Matei Balş din Bucureşti.

Studiul „Constatări ale naşterilor în rândul copiilor expuşi vertical la HIV în două centre din România„ a inclus nou-născuţi expuşi şi mamele acestora din două centre regionale: Institutul Naţional Matei Balş din Bucureşti (IMB) şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa (SBI).

„Au fost incluşi în studiu copiii născuţi de mame seropozitive, precum şi ma-mele acestora. Urmărirea nou-născuţilor s-a realizat pe o perioadă de aproximativ 18 luni, aceştia primind tratament profilactic antiretroviral, conform ghidurilor medicale în vigoare. Au fost înrolaţi 358 de copii şi 315 mame, constatându-se transmiterea infecţiei cu HIV de la mamă la făt în 50 de cazuri (13.9%), cu diferenţe semnificative statistic comparativ între cele două centre (rata de transmitere înregistrata la IMB a fost de 16.8% comparativ cu rata de 6.2% la SBI)”, spun specialiştii fundaţiei Baylor.

Transmiterea infecţiei a fost asociată cu lipsa tratamentului antiretroviral în timpul sarcinii. Sarcinile premature, întâlnite în 22% dintre cazuri, mai dese în rândul pacientelor înrolate în centrul din Bucureşti, sunt asociate cu alte morbidităţi ale mamei, cum ar fi infecţia cu virusul hepatic C sau dependenţa de droguri.

Taguri articol: stiri medicale hiv fundaţia baylor

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU