12 Ianuarie 2016
4053 accesări
0 comentarii

Din cauza imunităţii în formare, toţi copiii răcesc des, însă unii se pare că sunt mai sensibili decât alţii.Polipii sunt o barierăfoarte importantă împotriva microbilor, protejând bebeluşii şi copiii mici împotriva îmbolnăvirilor.

Ce sunt polipii nazalişi de ce se inflamează?

Potrivit dr. Mihai Lupaşcu, medic specialist ORL, „denumirea de polipi nazali este improprie, fiind vorba despre o hipertrofie a amigdalei faringiene, care ajunge să blocheze trecerea aerului”. Termenul medical pentru denumirea populară de polipi nazali este acela de vegetaţii adenoide.
Polipii nazali cresc din cauza răcelilor repetate, astfel încât ei ating evoluţia maximă atunci când copilul are vârsta de şase-şapte ani, moment în care este necesară intervenţia chirurgicală.

„De obicei, această problemă este întâlnită la copiii mai alergici, care răcesc des, sau în otite, cu precădere la copiii cu vârsta de trei-patru ani, care în urma infecţiilor prezintă deficienţe de auz”, declară dr. Mihai Lupaşcu.

„Copilul pare pururea răcit“

Principalele simptome ale inflamării polipilor nazali sunt obstrucţia nazală persistentă, secreţiile nazale persistente şi groase, gura aproape mereu deschisă, dat fiind faptul că cel mic nu poate respira pe nas.
Medicul orelist precizează că părinţii îşi pot da seama că este vorba despre o inflamaţie a polipilor nazali atunci când „copilul pare pururea răcit”.
Specialistul atrage atenţia că otitele sunt cele mai frecvente afecţiuni la copii care pot duce la inflamarea polipilor nazali pe timpul iernii. Părinţii trebuie să fie atenţi la simptomele copilului, iar dacă acesta nu mai aude bine, să se adreseze imediat medicului.

Tratamentul poate include operaţia

Ca în cazul multor altor afecţiuni, şi polipii nazali pot fi trataţi acasă. „Tratamentul de acasă presupune curăţarea nasului cu apă de mare, utilizarea spray-urilor nazale şi efectuarea inhalaţiilor”, menţionează dr. Mihai Lupaşcu. Totuşi, medicul atenţionează că inhalaţiile sunt inutile dacă nu sunt însoţite de curăţarea atentă a nasului.
Aceste soluţii sunt valabile numai pentru formele uşoare ale afecţiunii. Pe de altă parte, „în cazul obstrucţiei severe, numai operaţia poate ajuta”, explică medicul.
Potrivit acestuia, „intervenţia chirurgicală de îndepărtare a polipilor nazali constă de fapt într-un chiuretaj”.
În ceea ce priveşte necesitatea şi riscurile operaţiei de polipi, părerile sunt împărţite. Ea este cu siguranţă utilă, însă trebuie efectuată doar în cazurile de obstrucţie severă şi când copilul ajunge la o vârstă suficient de înaintată pentru a fi ferit de complicaţii.

„Cu cât copilul este mai mic ca vârstă, cu atât riscul de reapariţie a polipilor este mai mare. Dacă operaţia se efectuează atunci când copilul are şase-şapte ani, riscul este diminuat”, declară dr. Mihai Lupaşcu.

Este recomandat să urmăriţi cu atenţie simptomele copilului, mai ales dacă este mai sensibil şi a răcit frecvent în ultima perioadă.Adresaţi-vă medicului orelist dacă identificaţi la cel mic unul dintre simptomele unor polipi nazali inflamaţi. Cu cât depistaţi problema mai repede, cu atât cresc şansele de vindecare, fără a fi nevoie de operaţie.

Taguri articol: sfatul medicului polipi mihai lupascu

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir