13 Ianuarie 2016
3689 accesări
0 comentarii

Cititul şi petrecerea multor ore în faţa calculatorului sunt principalele activităţi pe care copiii încep să le facă frecvent o dată

cu începerea şcolii. Astfel, eventualele probleme cu vederea sunt de obicei depistate în această perioadă, deşi ele pot fi diagnosticate mai din timp. Dacă cel mic se plânge adesea că imaginea devine neclară atunci când priveşte la distanţă, este posibil să sufere de miopie.

„Miopia este un viciu de refracţie care se corectează optic prin lentile convexe, deci cu minus. Apare din copilărie sau la vârsta şcolară şi evoluează până în jurul vârstei de 18-25 de ani, chiar dacă este tratată”, declară dr. Eliza Avram, medic primar oftalmologie.

Tratamentul are rolul de a corecta miopia şi a-i ţine sub control evoluţia. Medicul atrage atenţia că problema de vedere se poate agrava dacă pacientul nu este conştiincios, insistă în a nu purta ochelarii şi îşi menţine obiceiurile nocive de a petrece prea multe ore în faţa calculatorului sau a citi la lumină artificială.

„În principal, miopia are cauze genetice. Totuşi, petrecerea multor ore în faţa ecranului, privitul şi cititul de aproape, la lumină artificială, sunt factori ce contribuie la instalarea miopiei”, precizează medicul oftalmolog.

Imaginea devine neclară la distanţă

Pacientul cu miopie va observa că nu vede la distanţă. Atunci va trebui să se prezinte la medic pentru un examen oftalmologic în urma căruia se va stabili diagnosticul.

„Încurajez părinţii să meargă cu cei mici la controale oftalmologice. Copilul ar trebui să fie adus la control în jurul vârstei de trei ani pentru ca, în cazul depistării miopiei, aceasta să poată fi corectată din timp”, recomandă dr. Eliza Avram.

Miopia netratată poate duce la pierderea vederii

Tratamentul miopiei constă în corecţia optică. Aceasta se realizează prin purtarea ochelarilor prescrişi de către medicul oftalmolog, dar şi prin medicamente sub forma unor suplimente alimentare pe bază de extract de struguri, afine sau morcovi.

„Desigur, miopia se poate corecta şi chirurgical, însă o astfel de intervenţie se efectuează după ce pacientul împlineşte vârsta de 18 ani”, declară medicul oftalmolog.

Dacă persoanele cu miopie nu se prezintă la medic sau nu urmează tratamentul prescris de acesta, afecţiunea se va agrava. Potrivit specialistului, „miopia va creşte foarte mult, pot apărea leziuni de coroidoză miopică şi chiar dezlipire de retină din cauza efortului depus de ochi în miopiile foarte mari”. La rândul său, dezlipirea de retină poate cauza pierderea vederii.

„Copiii ar trebui aduşi la medic de când încep să vorbească bine, adică în jurul vârstei de trei ani. Părinţii trebuie să-i urmărească, să observe dacă le fuge un ochi, dacă nu văd departe”, adaugă dr. Eliza Avram.

De asemenea, medicul atrage atenţia părinţilor să nu lase copiii să petreacă prea mult timp în faţa ecranului dispozitivelor electronice. Tabletele, telefoanele, calculatoarele şi televizorul reprezintă principalele mijloace de captare a atenţiei copiilor, iar de multe ori acestea creează dependenţă.

Taguri articol: copilul oftalmologie miopie eliza avram

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir