20 Martie 2016
6463 accesări
0 comentarii

Alimentaţia veganăşi raw-vegană face multe furori în ultima vreme. Unii spuncă nu este doaro modă, ci un stil de viaţă sănătos, alţii consideră că face mai mult rău decât bine.


Pentru unele persoane este ceva de neînţeles, alţii consideră că acest tip de alimentaţie le-a salvat viaţa. Există însă o părere unanimă, susţinută şi de medicii specialişti: dietele vegetariene echilibrate şi foarte bine planificate sunt sănătoase şi pot preveni apariţia unor boli cronice.


O constănţeancă povesteşte cum, dintr-o consumatoare de multă carne, a devenit vegetariană şi şi-a convins familia să procedeze la fel, în urma unei probleme de sănătate a soţului ei. Alegerea a fost destul de dificilă, dar consideră că a fost înţeleaptă.


„Am ajuns la această înţelepciune şi schimb de drum trecând printr-un necaz. M-am documentat şi am avut rezultate bune. Alimentaţia aceasta l-a salvat pe soţul meu, care, în urmă cu câţiva ani, a fost diagnosticat cu cancer. Apoi, am ajuns ca foarte multă lume să-mi ceară reţete. Nu pledez să renunţăm la carne sau să devenim vegani ori raw-vegani, însă lansez provocarea ca, măcar o zi, să ne oferim o pauză şi să ne alimentăm cu ce ne dă natura”, ne sfătuieşte Manuela Costea.


Există şi riscuri


În general, vegetariană poate fi denumită persoana care exclude carnea din alimentaţia sa şi mănâncă alimente pe bază de plante şi cereale. Majoritatea dietelor vegane sunt bogate în fibre şi slabe în grăsimi, mai ales cele nesănătoase, de tip nesaturat.


Este bine de reţinut însă că acest tip de alimentaţie trebuie diversificată, astfel încât să se prevină deficienţa de nutrienţi. Există astfel riscul de a dezvolta carenţe de vitamina B12, proteine, fier, zinc, calciu şi vitamina D, precum şi riboflavină.


Dietă echilibratăpentru toate gusturile

Tocmai pentru cei care sunt la început de drum şi se tem de aceste riscuri, Manuela Costea a lansat, săptămâna trecută, la Constanţa, site-ul www.retetele-manuelei.ro. Acesta conţine peste 100 de reţete şi idei testate, astfel încât se poate obţine o alimentaţie echilibrată.


„Misiunea mea este să dăruiesc aceste reţete celor care vor să schimbe stilul de viaţă şi alimentaţia cu ceva mai simplu, mai apropiat de esenţa firească a naturii. Mă adresez şi iubitorilor de dulce, şi celor care apreciază preparatele sărate. Şi celor grăbiţi, şi celor răbdători. Şi celor care vor să gătească cu ce au prin casă, dar şi celor curioşi să încerce gusturi noi”, mai spune Manuela.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ