20 Octombrie 2015
2421 accesări
0 comentarii

Persoanele asigurate care suferă de afecţiuni acute sau croniceşi au o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate medicală pentrua primi îngrijiri au dreptul la îngrijiri medicale la domiciliu sau paliative. Prioritate în primirea îngrijirilor medicale sau paliative la domiciliu au asiguraţii care suferă de afecţiuni oncologice sau neurologice.

Pot beneficia de îngrijiri medicale la domiciliu persoanele asigurate. Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face de către medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie şi de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraţilor. Condiţia este ca aceşti medici să fie în relaţii con-tractuale cu casele de asigurări de sănătate. Apoi, există un status de performanţă denumit ECOG care încadrează bolnavul într-o anumită categorie destinată îngrijirilor la domiciliu.

„În funcţie de statusul de per-formanţă ECOG, bolnavul poate fi: incapabil să desfăşoare activităţi casnice, este imobilizat în fotoliu sau pat peste 50% din timpul zilei, ne-cesită sprijin pentru îngrijirea de bază (igienă şi/sau alimentaţie şi/sau mobilizare) - statusul de performanţă ECOG 3; complet imobilizat la pat, dependent total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (igienă, alimentaţie, mobilizare) - statusul de performanţă ECOG 4. Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la do-miciliu se stabileşte de medicul care a făcut recomandarea, cu obli-gativitatea precizării ritmicităţii/periodicităţii serviciilor, consemnate în formularul «Recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu», dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri/în ultimele 11 luni în mai multe etape (episoade de îngrijire).

Fiecare episod de îngrijire se recomandă utilizând un nou for-mular de recomandare”, a precizat Aurelia Rădoi, purtătorul de cu-vânt al CJAS Constanţa.

Cine suportă costurileCosturile pentru îngrijirile medicale/paliative la domiciliu sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate. Bolnavii nu vor plăti nimic pentru materialele sanitare şi pentru efectuarea manevrelor medicale (montare perfuzoare, îngrijire escare, îngrijirea tubului de dren etc.)

„Pentru obţinerea deciziei de îngrijiri medicale la domiciliu, asiguratul, unul dintre membrii familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), o per-soană împuternicită legal în acest sens sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere la casa de asigurări de sănătate în eviden-ţele căreia se află asiguratul.

Aprobarea cererilor se va face în ordinea datei depunerii dosarului şi în funcţie de bugetul alocat pentru îngrijiri la domiciliu. Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa a aprobat toate cele 34 de dosare depuse în trimestrul II al acestui an. În acest moment, 7 furnizori de îngrijiri medi-cale la domiciliu se află în relaţie contractuală cu CJAS Constanţa”, a completat reprezentantul Casei de Sănătate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase