20 Iulie 2016
7031 accesări
0 comentarii

Rana de col uterin sau cervicita, în termeni medicali, este o inflamaţie a colului uterin care dă bătăi de cap multor femei. Această leziune, pentru că se află într-o zonă în care durerea este mai greu resimţită, este dificil de depistat. În cele mai multe cazuri, medicul specialist ginecolog o depistează în cadrul unui control de rutină.

Această afecţiune poate trece neobservată mult timp, chiar ani de zile, fapt care duce la agravarea leziunii şi la apariţia complicaţiilor. Odată depistată, rana de col uterin trebuie monitorizată cu atenţie, iar pacienta trebuie să respecte în totalitate indicaţiile medicului ginecolog.

Simptomele care apar în prezenţa unei răni de col uterin includ scurgerile vaginale foarte abundente, de culoare gălbuie şi miros pestilenţial. De asemenea, pot apărea sângerări spontane, între menstruaţii, dar şi în timpul contactului sexual. În unele cazuri, pot apărea şi dureri localizate în zona bazinului, întârzieri ale menstruaţiei sau menstruaţii foarte abundente, hemoragice.

„Prezenţa leziunilor de col uterin creşte semnificativ riscul de a dezvolta cancer de col uterin şi sporeşte disconfortul în toată zona pelviană.Rana de col uterin poate apărea în urma unor traumatisme de natură ginecologică dobândite în timpul naşterilor naturale, din cauza naşterilor multiple, la distanţă prea mică una de cealaltă şi nu numai.Unul dintre cele mai frecvente trau-matisme întâlnite în timpul unei naşteri naturale, care poate reprezenta un risc real pentru dezvoltarea unei leziuni de col uterin, este ruptura de col, care survine în urma expulzării prea rapide a copilului”, explică dr. Vlad Tica, specialist obstetrică şi ginecologie.

Specialiştii obstetricieni cos ruptura, însă riscul de a dezvolta leziuni rămâne valabil. De asemenea, manevrele de tratament, agresive cu colul uterin, pot fi responsabile de lezarea acestuia.

Avorturile multiple pot fi şi ele o cauză decisivă în apariţia leziunilor. Alte cauze care mai pot fi menţionate sunt: utilizarea contraceptivelor locale, a tampoanelor interne, folosite în timpul menstruaţiilor, contacte sexuale cu parteneri multipli etc. În anumite cazuri, leziuni ale colului uterin pot apărea şi din cauza infecţiilor netratate, localizate la nivelul aparatului genital.

Depistarea şi tratarea leziunii de col uterin

Pentru stabilirea cu exactitate a specificului leziunii, se indică efectuarea testului Papanicolau şi a biopsiei, doar dacă este nevoie, iar dacă aceste analize nu au un rezultat favorabil, medicul specialist recurge direct la tratamentul chirurgical.

Cauterizarea este procedura la care apelează majoritatea specialiştilor în domeniu, dar doar după ce s-a încercat tratamentul local, iar acesta nu a dat rezultate. Însă, această tehnică, chiar dacă închide rana şi aceasta nu mai prezintă un risc, nu garantează că peste un anumit timp, în acelaşi loc sau în altul, nu va apărea o altă rană pe col.

Aşadar, după ce se elimină varianta leziunilor precanceroase şi după ce nu mai există suspiciunea de cancer, tratamentul aplicat este local, în funcţie de dispoziţiile medicului curant: ovule, antibiotice, antifungice, irigaţii, pentru a înlătura infecţia şi pentru a trata rana.

„Pentru a evita formarea leziunilor de col uterin, pacientele trebuie să gândească şi să acţioneze preventiv. Identificarea şi tratarea cauzei sunt de fapt punctele vizate. Controalele medicale periodice nu trebuie neglijate, precum şi stilul de viaţă echilibrat şi precaut”, adaugă medicul specialist.

Taguri articol: pentru ea sfatul medicului ginecologie sarcina

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU