23 Martie 2017
2644 accesări
0 comentarii

Între vertebrele coloanei vertebrale se află nişte discuri care au un nucleu pulpos, spun medicii specialişti. Când apare hernia de disc cervicală, nucleul pulpos se uzează şi se deplasează către canalul medular, unde comprimă rădăcina unui nerv spinal.

Degenerarea nucleului pulpos se produce în timp, din cauza unei poziţii fixe a capului şi a gâtului, pentru perioade lungi şi este specifică persoanelor care lucrează mult timp la birou, la calculator.

„Scheletul coloanei cervicale este compus din 7 vertebre, dintre care primele două au o formă şi o funcţie deosebită. Cele 7 vertebre interacţionează între ele prin intermediul unor articulaţii şi prin intermediul discurilor intervertebrale. Cele din urmă au o structură complexă, care asigură în acelaşi timp mobilitatea gâtului şi stabilitatea coloanei cervicale. Majoritatea degradărilor de disc cervicale sunt date de uzură şi doar 5% sunt consecinţa unor traumatisme. În cazul herniilor de disc cervicale nu mărimea herniei contează ci localizarea ei şi durata de compresiune pe nerv”, explică dr. Adrian Barbu, specialist neurolog.

Potrivit medicului specialist, durerea din hernia de disc cervicală trebuie diferenţiată de durerea artrozică, frecvent întâlnită în spondiloza cervicală şi poartă numele de nevralgie cervico-brahială. Nevralgia cervico-brahială este definită ca o durere care apare la nivelul gâtului şi iradiază pe membrul superior. Această durere se prelungeşte până la degetele mâinii, putând fi însoţită de amorţeli sau furnicături în acelaşi teritoriu. În functie de localizarea durerilor, medicul poate aprecia nivelul de compresie. Specialistul subliniază că cele mai frecvente hernii se localizează la nivelul C5/C6 şi C6/C7.


Examenul clinic neurologic orientează medicul către o suferinţă a discului, însă diagnosticul de certitudine îl stabileşte examinarea RMN a coloanei cervicale.

În faza acută se foloseşte gulerul cervical

„Tratamentul în faza acută îl reprezintă imobilizarea cu guler cervical, tratamentul antiinflamator şi neurotrofic. Dacă răspunsul la tratament este slab sau dacă apar deficite neurologice (pareze sau tulburări de sensibilitate) intervenţia chirurgicală se impune în cel mai scurt timp. Tratamentul cel mai modern constă în înlocuirea discului vertebral cu o proteză metalică (cage). Acest tratament permite în acelaşi timp cura chirurgicală a herniei şi menţinerea mobilităţii coloanei cervicale mai ales la persoane tinere şi active”, specifică medicul neurolog.

Riscul major în cazul herniilor cervicale neglijate constă în compresiunea măduvei cu consecinţe dezastruoase ce pot merge până la tetraplegii. De aceea, la cele mai mici simptome ce vă ridică suspiciunea de suferinţă discală adresaţi-vă medicului neurolog pentru un diagnostic corect şi complet.

Hernia de disc cervicala nu necesită tratament chirurgical decât în cazuri foarte avansate şi doar la indicaţiile precise ale medicului specialist. Pacienţii care au astfel de indicaţii nu trebuie să se sperie, deoarece calitatea vieţii este mult mai afectată de durerile date de hernie, decât de intervenţia chirurgicală.



Taguri articol: boli şi afecţiuni chirurg diagnostic corect hernie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU