03 Decembrie 2015
1963 accesări
0 comentarii

Considerat flagelul secolului XXI, diabetul zaharat este o boală caracterizată prin nivele ridicate ale glucozei în sânge. Practic, organismul nu produce destul insulină sau nu o foloseşte eficient. În prezent, în ţara noastră, una din 20 de persoane suferă de diabet, iar una din şapte persoane prezintă risc de a dezvolta diabet zaharat. Complicaţiile diabetului zaharat afectează, însă, rinichii, nervii şi vasele de sânge.

„Toate modificările ce apar la nivel renal la un pacient cu diabet zaharat, adică boala renală diabetică, reprezintă o complicaţie cronică a diabetului zaharat, care apare atât în diabetul zaharat de tip 1, insulinodependent, cât şi în diabetul zaharat de tip 2, noninsulinodependent, la aproape jumătate din cazuri şi reprezintă cea mai frecventă cauză a bolii cronice de rinichi”, explică dr. Gianina Gabriela Şotilă, medic specialist nefrologie, cu competenţă în ecografie generală, în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 Constanţa.

Potrivit acesteia, cea mai severă complicaţie este nefropatia diabetică, care evoluează şi duce la scăderea progresivă a funcţiei renale. De asemenea, diabetul zaharat se poate asocia şi cu infecţii ale tractului urinar, necroza papilară renală, disfuncţia autonomă a vezicii urinare, insuficienţa renală acută, ateroscleroza renală, arterioscleroza renală etc.

„Numărul pacienţilor cu nefropatie diabetică este în continuă creştere, din cauza creşterii duratei medii de viaţă a populaţiei, creşte-rea prevalenţei diabetului zaharat, în special al celui noninsulinodependent, creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor cu diabet zaharat şi includerea în terapii de substituţie a funcţiei renale a pacienţilor cu diabet zaharat”, a mai precizat medicul specialist.

Deşi nefropatia diabetică are cinci stadii evolutive, se întâmplă adesea ca pacienţii să fie depistaţi în stadii avansate, atunci când tratamentul este limitat. Depistarea bolii se face utilizând un marker specific: microalbuminuria.

„Microalbuminuria este definită ca fiind cantitatea de albumină eli-minată prin urină, care nu poate fi detectată prin metode clasice. Determinarea microalbuminuriei se face prin tehnica ELISA, prin determinarea radioimunologică (RAI), prin imunoturbidimetrie. La pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, care sunt hipertensivi într-un procent crescut, microalbuminuria indică un risc crescut nu numai pentru afecţiuni renale, dar şi pentru afecţiuni cardio-vasculare”, ne-a mai spus dr. Gianina Şotilă. Factorii ce favorizează şi grăbesc progresia nefropatiei diabetice: fumatul, hipertensiunea arterială, dislipidemia, obezitatea şi sedentarismul.

Prevenţia îmbolnăvirii rinichilor

„Două tipuri de strategii de prevenţie primară s-au dovedit eficiente. Este vorba despre optimizarea controlului glicemic şi controlul valorilor presiunii arteriale. Iar, în ce priveşte prevenţia secundară, se impune un control glicemic sever, terapie antihipertensivă, reducerea greutăţii corporale, oprirea fumatului, reducerea aportului de sare, restricţie la proteine”, ne recomandă dr. Gianina Gabriela Şotilă.

Pentru consultaţii de specialitate şi evaluarea funcţiei renale, puteţi contacta Clinica MEDSTAR 2000. Pentru detalii şi programări, apelaţi numerele de telefon 0241/638.251, 072/MEDSTAR, 0722/574.250, fax 0241/638.251.

Taguri articol: boli şi afecţiuni diabet rinichi

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii