10 Decembrie 2016
1458 accesări
0 comentarii

„Cătina este un panaceu, adică vindecă orice boală”. Aşa este cunoscută de majoritatea persoanelor care folosesc fructele acestui arbust ca metodă de tratament şi prevenţie a bolilor specifice sezonului rece.
Aceasta vindecă şi fortifică întreg organismul, prin întărirea sistemului imunitar al persoanelor care o consumă, datorită conţinutului uriaş de vitamina C. Conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât fructele citrice. Fructele de cătină conţin vitamine esenţiale (complexul de vitamine B, vitaminele E, K, F, P) şi mai multe tipuri de Omega. Aşadar, specialiştii spun că uleiul de cătină are aceleaşi proprietăţi cu cele ale uleiului de peşte, doar că este vegetal. Poate fi folosit cu succes în tratarea unor afecţiuni dermatologice sau a unor arsuri, leziuni, tăieturi, răni etc. ale pielii.
„Cătina are un puternic efect imuno-stimulator, vitaminizant, antioxidant cicatrizant şi antiinflamator. Are efecte foarte bune dacă este folosită pentru a preveni instalarea afecţiunilor respiratorii, precum şi pentru tratarea acestora. Este, de asemenea, un bun adjuvant în tratarea bolilor gastro-intestinale, iar uleiul de cătină poate fi util în tratarea eczemelor”, explică Mirela Stângaciu, fitoterapeut.
Cătina poate fi folosită sub formă de tinctură, sirop, ulei, extract, ceai, macerată în miere sau ca atare, adăugată la sucurile de fructe.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU