18 Decembrie 2016
2363 accesări
0 comentarii

Pentru orice femeie, un copil este o mare bucurie. Cele trecute de vârsta de 35 de ani trebuie să ştie, însă, că după acest prag apare o scădere a fertilităţii şi totodată o creştere a frecvenţei complicaţiilor ce pot apărea în timpul sarcinii.

„Dintre riscurile ce pot apărea după vârsta de 35 de ani putem enumera: riscul de apariţie al unui avort spontan, care, aproape se dublează la pacientele trecute de această vârstă. Apoi, riscul de apariţie al unei anomalii congenitale, în special a sindromului Down, care ajunge la aproximativ 1%, proporţia generală fiind în mod normal de 1 la 250 de naşteri”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Lucian Şerbănescu, medic Obstetrică-Ginecologie. Tocmai de aceea, a precizat acesta, se recomandă o monitorizare foarte atentă a acestor sarcini, precum şi efectuarea unui dublu test, între 12 săptămâni şi 13 săptă-mâni şi 5 zile, dar şi a unui triplu test, între 16 săptămâni şi 18 săp-tămâni de sarcină.

În condiţiile în care aceste teste relevă un risc crescut de anomalii congenitale, se indică ulterior amniocenteza cu cariotipare obligatoriu. Apoi, a precizat specialistul, se impune efectuarea unei morfologii fetale de trimestrul II, care este mai mult decât necesară acestor paciente. „Riscul datorat afec-ţiunilor cronice ale pacientelor sunt: HTA preexistentă sarcinii, diabetul zaharat este crescut. Riscul de apariţie a HTA indusă de sarcină este mult mai crescut la pacientele cu vârsta de peste 35 de ani. În plus, riscul de apariţie a mortalităţii fetale în uter (moartea copilului înainte de naştere) sau de naştere a unui copil cu greutate mică la naştere, sub 2.500 kg, este de asemenea crescut”, a explicast specialistul.

Desigur, riscul de apariţie al complicaţiilor din timpul travaliului şi a incidenţei operaţiei cezariene creşte şi el considerabil. Nu în ultimul rând, fibromul uterin, mult mai frecvent la pacientele cu vârsta de peste 35 de ani, se poate complica în timpul sarcinii. De aceea, la aceste paciente este foarte importantă efectuarea unor ecografii transvaginale seriate, încă de la depistarea sarcinii şi introducerea lor pe terapie progesteronică pe parcursul sarcinii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU