29 Iunie 2016
1664 accesări
0 comentarii

Dependenţa este o „boală“care are răsunet asupra unui câmp foarte larg de afecţiuni. Medicii ne atenţionează că, deşi nu acordăm suficientă importanţă acestei probleme, tot mai multe persoanese prezintă la spitalcu afecţiuni asociate dependenţelor.Îngrijorător este faptul căcea mai afectată categoriede persoane sunt adolescenţii.
Dependenţa poate avea mai multe forme şi, potrivit specialiştilor, este o problemă actuală care ia amploare. Pentru a vindeca acest gen de afecţiune, este nevoie de im-plicarea mai multor specialişti, printre care se numără şi psihoterapeuţii. Fie că vorbim de dependenţa de stupefiante, alcool, tutun, sex sau orice alt fel de dependenţă, unele forme pot duce la afecţiuni grave.
„Numărul persoanelor dependente care se prezintă în departamentul de urgenţă al Centrului Medical Iowemed creşte de la an la an. Aceştia se prezintă cu simptome şi complicaţii multiple, printre care se numără şi tulburările cardio-respiratorii. Ceea ce este îngrijorător, dincolo de faptul că incidenţa dependenţei în rândul tinerilor a crescut, este faptul că, odată cu aceasta, a crescut şi incidenţa infarctului miocardic în rândul persoanelor tinere”, atenţionează dr. Cristina Bunda, competenţă în medicină de urgenţă şi medicină generală.
Terapie gratuită prin grupuri de suportSpecialiştii Centrului Medical Iowemed, în colaborare cu Centrul Equitas pentru tratarea dependenţelor, fac eforturi pentru ca persoanele dependente să îşi găsească rezolvarea la probleme, prin terapii alternative, cum ar fi meloterapia.
„Până acum, au fost tratate 44 de persoane în cadrul centrului, dintre care 31 sunt deja absti-nente. La nivel de familii, 170 au primit consiliere în decurs de un an şi jumătate”, a declarat Mariana State, coordonatoarea Centrului Equitas.
În cadrul centrului, persoanele dependente pot beneficia de terapie gratuită prin intermediul grupurilor de suport. Scopul acestor grupuri de suport este ca membrii să rămână abstinenţi şi să îi ajute pe cei dependenţi să ajungă la abstinenţă. În cadrul întâlnirilor de grup, sub anonimat, persoanele dependente cunosc alţi oameni ce trec prin experienţe similare, care suferă de aceeaşi lipsă de încredere şi respect de sine, dar şi oameni care se află de ani de zile în recuperare şi care au reuşit să-şi îmbunătăţească viaţa.
Cum ajută meloterapiaMeloterapia este o metodă de tratament cu ajutorul muzicii. Specialiştii susţin că muzica are efecte terapeutice. Cu ajutorul muzicii, persoanelor dependente din cadrul grupului de terapie li se stimulează creativitatea, sunt ajutate să interacţioneze şi să colaborareze.
Unul dintre beneficiile acestei terapii este echilibrarea psihoemoţională. În acest fel, persoanele dependente devin stabile psihoemoţional şi reuşesc să învingă dependenţele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU