29 Martie 2016
6478 accesări
0 comentarii

În România, unadin 20 de persoanesuferă de diabet zaharat,iar una din şapte persoane prezintă riscul de a dezvolta această afecţiune, potrivit specialiştilor.Diabetul zaharat, considerat„flagelul secolului XXI“,este o afecţiune gravă, caracterizată prin nivelul ridicat al glucozei din sânge.


Când organismul nu produce suficientă insulină, sau nu o foloseşte eficient, apare diabetul zaharat. Complicaţiile apărute în urma acestei afecţiuni pot altera ochii, nervii, rinichii şi vasele de sânge. Diabetul zaharat poate crea modificări serioase, la nivel renal, care pot afecta bolnavul pe termen lung sau chiar definitiv.


„Boala renală diabetică reprezintă o complicaţie cronică a diabetului zaharat care apare atât în diabetul zaharat de tip 1, cât şi în diabetul zaharat de tip 2, la 20-40% din cazuri şi reprezintă cea mai frecventă cauză a bolii cronice de rinichi”, precizează dr. Gianina Şotilă, medic specialist nefrolog, Medstar General Hospital.


Boala diabetică renală, sau nefropatia diabetică în termeni medicali, este cea mai severă complicaţie microvasculară a diabetului zaharat de tip 1 şi 2 şi se caracterizează prin prezenţa de proteine în urină şi prin scăderea progresivă a funcţiei renale.

„În afară de nefropatia diabetică, diabetul zaharat se poate asocia şi cu alte complicaţii renourinare: infecţii ale tractului urinar, necroză papilară renală, disfuncţie autonomă a vezicii urinare, cauzată de o tulburare a sis-temului nervos periferic sau a nervilor periferici implicaţi în controlul micţiunii, insuficienţa renală acută etc.”, mai spune specialistul.


Creşterea duratei medii de viaţă a populaţiei, creşterea prevalenţei diabetului zaharat, în special a celui de tip 2, creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor care suferă de această afecţiune şi includerea în terapii de substituţie a funcţiei renale a pacienţilor cu diabet zaharat sunt doar câţiva factori care duc la creşterea numărului de bolnavi cu această afecţiune.
Stadiile de evoluţiea nefropatiei diabetice


În dezvoltarea acestei patologii sunt cinci stadii prin care pacientul trece, progresiv, până la cronicizarea afecţiunii.


„Stadiul întâi este caracterizat printr-o serie de modificări reversibile după controlul metabolic. Acest sta-diu este prezent la toate cazurile noi de diabet zaharat. Al doilea stadiu, prezent la 50% dintre pacienţi,apare la aproximativ 1-5 ani de la diagnosticarea cu diabet zaharat. Această etapă poate fi diagnosticată doar prin biopsie renală. Al treilea stadiu se caracterizează prin valori crescute ale albuminuriei. În următorul stadiu funcţia renală poate fi normală sau scăzută, iar al cincilea stadiu corespunde insuficienţei renale cronice”, adaugă dr. Gianina Şotilă.


Testul pentru depistarea nefropatiei diabetice se face utilizând un marker specific, microalbuminuria. Aceasta este definită ca fiind cantitatea de albumină eliminată prin urină care nu poate fi detectată prin metode clasice. Testul este indicat, în primul rând, bolnavilor cu diabet zaharat de tip 1 după vârsta de 13 ani şi dacă boala este mai veche de 5 ani, dar şi pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, încă de la diagnosticare.


Factorii care grăbesc şi favorizează nefropatia diabetică sunt: fumatul, hipertensiunea arterială, dislipidemia, obezitatea şi sedentarismul.Prevenţia s-a dovedit eficientă prin controlul glicemic şi al valorilor presiunii arteriale.


Reducerea greutăţii corporale, oprirea fumatului, reducerea aportului de sare şi restricţia de proteine pot ajuta la prevenirea acestei afecţiuni care lezează atât de mult calitatea vieţii.


Pentru detalii şi programări puteţi apela numărul de telefon: 0241.638.251.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU