10 Mai 2019
3283 accesări
0 comentarii

Fiind considerată de unii o afecțiune puțin serioasă, ficatul gras sau steatoza hepatică reprezintă totuși riscuri de sănătate ce nu trebuie neglijate. Această afecțiune constă în acumularea de grăsimi în celula hepatică şi are o prevalență la nivel mondial între 6 şi 35%, conform reginamaria.ro.

Ficatul gras are mai multe cauze ce îi provoacă apariția, obezitatea, diabetul, colesterolul, hipertensiunea, consumul excesiv de alcool şi hepatita numărându-se printre cele mai răspândite. De cele mai multe ori, ficatul gras este asimptomatic, fiind descoperit întâmplător cu ocazia unor analize de rutină, când se depistează transaminazele crescute în sânge.

Alte simptome posibile sunt durerile vagi sub coastele din dreapta sau - eventual - o ușoară senzație de oboseală. Diagnosticul de ficat gras se stabilește prin ecografie abdominală, care are o sensibilitate de 85% şi o specificitate de 94%. O metodă alternativă este fibroscanul, o metodă rapidă, nedureroasă, bazată pe ultrasunete, ce constă din transmiterea unei vibrații de frecvență joasă în ficat cu ajutorul unei sonde aplicate pe suprafața corpului.

Tratamentul afecțiunii depinde de natura acesteia, pacienților cu ficat gras alcoolic fiindu-le impusă abstinența de la alcool, fapt ce determină dispariția completă a bolii după şase săptămâni, iar la pacienții cu steatoză non-alcoolică, tratamentul este unul mai complex. Printre cele mai importante măsuri, sunt scăderea în greutate la pacienții obezi sau supraponderali şi creșterea activității fizice la toți pacienții, remarcându-se şi necesitatea de a trata corect diabetul şi dislipidemiei, care adaugă risc de deces prin boală cardiovasculară.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii