20 Martie 2017
2552 accesări
0 comentarii

Gripa sezoniera este o boală virală, infecto-contagioasă, produsă de virusul gripal A sau B, cel mai frecvent. Transmiterea virusului se realizează prin intermediul picăturilor respiratorii care se formează în cursul strănutului şi tusei.

Cei mai mulţi adulţi transmit infecţia începând cu o zi înainte de începerea simptomelor şi până la 5 zile de boală, copiii fiind contagioşi o perioadă care depăşeşte 7 zile, fiind posibilă şi transmiterea indirectă prin obiecte contaminate.

„În zonele temperate din emisfera nordică epidemiile anuale sezoniere de gripă apar în lunile de iarnă, în timp ce în emisfera sudică, din aprilie până în septembrie. În regiunile tropicale şi subtropicale, gripa poate apărea în orice perioadă a anului. Infecţia cu virusul gripal interesează toate grupele de vârstă. Cele mai mari rate de infecţie sunt la persoanele peste 65 ani şi la cei cu boli asociate, care constituie totodată şi condiţii ce favorizează complicaţiile gripei. Rata spitalizării pentru gripă a copiilor sub 2 ani este la fel de ridicată ca a adulţilor peste 65 ani”, a declarat dr. Ionica Ciortan, medic primar pediatru, doctor în ştiinţe medicale.

Cine sunt persoanele predispuse

În studii recente, gripa este frecventă şi la persoanele care călătoresc, putând fi clasată, împreună cu hepatita A, în cele mai frecvente boli prevenibile prin vaccin. Epidemiile sezoniere de gripă apar, cel mai frecvent, în lunile de iarnă. Toate grupele de vârstă pot fi afectate, dar rata infecţiei este maximă la copii şi tineri, în timp ce gravitatea cea mai mare şi letalitatea aferentă se întâlneşte la vârstnici.

„Tipic, simptomele apar după 1-4 zile de la producerea infecţiei. Gripa necomplicată se caracterizează prin debut brusc al simptomatologiei generale şi respiratorii (febră, mialgii, cefalee, tuse neproductivă, disfagie şi rinită). La copii, otita medie, greaţa şi vărsăturile sunt, de asemenea, frecvente, în cazurile de gripă. Simptomele de gripă, de obicei, dispar în 7 zile la majoritatea persoanelor, deşi tusea şi modificarea stării generale poate dura peste două săptămâni. Cu toate acestea virusul gripal poate: produce pneumonie primară, exacerba comorbidităţi, favoriza pneumonia, otita sau sinuzita bacteriană şi, de asemenea, contribuie la coinfecţii cu alţi patogeni virali sau bacterieni”, adaugă medicul specialist, din cadrul Centrului medical Iowemed.

Stabilirea diagnosticului

Decesul este o consecinţă a infecţiei cu virusul gripal (gripa malignă), a exacerbării comorbidiţăţilor sau a pneumoniei bacteriene.

„Copii mici cu infecţie cu virus gripal pot prezenta, iniţial, simptome care să mimeze sepsisul bacterian, cu febră înaltă, convulsii (la 6-20% din copiii spitalizaţi cu gripă). Virusul gripal a fost asociat rareori cu encefalopatie, mielită transversă, miozită, miocardită, pericardită şi sindrom Reye. Precizarea diagnosticului de infectie gripală este foarte dificilă, deoarece simptomatologia infecţiilor respiratorii nu permite diferenţierea gripei de alte infecţii respiratorii produse de diverşi germeni. Testele de laborator, incluzând cultura virală, serologia, testarea rapidă a prezenţei antigenelor gripale, PCR şi imunofluorescenţa, sprijină diagnosticul în secţile specializate de boli infecto-contagioase”, adaugă dr. Ionica Ciortan.

Măsuri de prevenţie

Ca măsură de profilaxie a îmbolnăvirilor, se impugnă urmatoarele: spălarea mâinilor (sau cel puţin utilizarea gelurilor conţinând soluţii alcoolice), igiena tuşitului (folosirea batistelor de unică utilizare, aruncarea lor) joacă un rol important în limitarea transmiterii interumane. Foarte importantă este şi vaccinarea anuală a persoanelor cu risc de complicaţii şi vaccinarea personalului sanitar, precum şi a persoanelor din anturajul celor cu risc de complicaţii, dar şi vaccinarea călătorilor (persoanelor cu risc de complicaţii, care nu au primit vaccin antigripal în iarna şi vara precedentă, care plănuiesc o călătorie la tropice sau în grupuri mari de călători, în orice perioadă).

Pentru detalii, programări şi consiliere, puteţi apela la medicii specialişti din cadrul Centrului medical Iowemed, formând numărul de telefon 0241.962.

Taguri articol: boli şi afecţiuni gripa vaccinarea pneumonie copii deces simptome spital ionica ciortan

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU