31 Ianuarie 2016
7534 accesări
0 comentarii

În limbaj medical, termenul de guşă semnifică mărirea în volum a tiroidei şi nu are nicio legătură cu grăsimea situată sub bărbie. Această guşă poate să fie difuză sau nodulară, cu un singur nodul sau cu mai mulţi. Totuşi, pe lângă noduli, se pot produce şi chisturi, precum şi mici depuneri de calciu. Toate aceste modificări structurale vor avea în timp consecinţe şi în funcţia organului. De aceea, este important ca problema să fie diagnosticată corect şi tratată din timp.

Tiroida este un organ unic, care poate să aibă mai multe forme de boală, cu manifestări total diferite. Un exces hormonal este total opus unui minus hormonal, sub aspectul consecinţelor pentru organism.

„Acest organ unic, situat în partea anterioară a gâtului, este vital pentru existenţa organismului. În absenţa hormonilor tiroidieni, viaţa este imposibilă. Tiroida poate fi afectată fie ca producţie hormonală, fie ca structură, ambele manifestându-se separat sau împreună”, declară profesor dr. Eduard Circo, medic primar endocrinologie.

Potrivit acestuia, în procesul de nodulizare se implică factori interni şi externi organismului. Printre factorii interni, sunt menţionaţi autoanticorpii tiroidieni definind bolile autoimune tiroidiene, precum şi hormonii sexuali, în special în cazul femeilor. „Multe tulburări menstruale şi tensiuni dureroase mamare premenstruale sunt cauzate de dereglări ale funcţiei ovariene şi se însoţesc de modificări ale structurii normale a tiroidei”, completează medicul.
Factorii din afara organismului cuprind în special o serie de compuşi incluşi în categoria poluanţilor, la care se adaugă un deficit în aportul sau utilizarea iodului.

Nodulii pot da cancer tiroidian
Structurile nodulare dezvoltate pot avea consecinţe diverse. Nodulii pot produce ei înşişi hormoni tiroidieni, pacienţii prezentând somnolenţă, constipaţie, piele uscată, vorbire greoaie, ritm cardiac scăzut, creştere în greutate şi stări de frig.

„În alte situaţii, nodulii pot să nu modifice funcţionalitatea tiroidei. Problema o reprezintă ei înşişi, aceştia putând evolua spre cancerul tiroidian”, atenţionează medicul endocrinolog.

În general, în primele momente de evoluţie, aceşti noduli pot fi nepalpabili la examenul clinic al pacientului şi pot să nu fie observaţi nici dacă pacientul stă cu capul în extensie şi înghite. Este rolul ecografiei tiroidiene de a identifica precoce această problemă.

„Orice disconfort la înghiţit, senzaţia de sufocare, răguşelile apărute din senin care se permanentizează, precum şi formaţiunile în zona anterioară a gâtului apărute aparent fără un motiv deosebit impun consultul endocrin”, declară prof. dr. Eduard Circo.

Tratamentul hormonal poate dura toată viaţa
Este rolul medicului specialist endocrinolog să precizeze caracterul modificărilor tiroidiene şi tratamentul specific.

„Tulburările funcţionale tiroidiene necesită un tratament medicamentos specific: hormoni tiroidieni, în cazul deficitului hormonal, şi medicamente care scad producţia de hormoni în cazul excesului hormonal. După tratamentul medical, întotdeauna aplicat iniţial, se decide, de la caz la caz, utilitatea intervenţiei chirurgicale”, precizează medicul.

Postoperator, pacientul va lua tratament hormonal substitutiv tot restul vieţii. Potrivit dr. Eduard Circo, „pacienţii cu boli tiroidiene necesită dispensarizare permanentă”.

Cum prevenim guşa nodulară
În ceea ce priveşte prevenţia bolilor tiroidiene şi a complicaţiilor lor, medicul endocrinolog tratează deficitul de iod în alimentaţie şi recomandă eliminarea diferitelor substanţe cu potenţial guşo-gen, echilibrarea funcţiei ovariene sau a altor glande endocrine perturbate funcţional, urmărind specific pacienţii care provin din familii cu mai mulţi membri afectaţi de boli tiroidiene.
„Diagnosticul şi tratamentul instituite precoce pot evita complicaţiile care se constituie uneori câţiva ani şi devin incompatibile cu viaţa”, conchide medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir