19 Aprilie 2017
1691 accesări
0 comentarii

Potrivit medicului primar de chirurgie generală dr. Mihaela Pundiche, insuficienţa venoasă cronică reprezintă acea afecţiune în cadrul căreia este afectată curgerea normală a sângelui şi se manifestă prin apariţia la suprafaţa pielii a acelor dilataţii venoase sinuoase, care, pe lângă aspectul inestetic, determină asupra pacientului o serie de modificări, mai ales în stadiile evolutive ale acestei afecţiuni.

Iniţial, pacienţii ar trebui să se adreseze medicului de familie, dar aceştia merg direct la specialist, unii chiar la chirurgul generalist sau chirurgul vascular, cu toate că afecţiunea este în formă incipientă. Insuficienţa venoasă cronică, în fază incipientă, este caracterizată de acele venectazii (vinişoare) sau telangiectazii.

„Pacienţii vin în faza incipientă când presiunea hidrostatică la nivelul sistemului venos superficial este foarte crescută, apar aceste dilataţiivenoase sinuoase şi, de cele mai multe ori, ele sunt însoţite de fenomene inflamatorii locale, manifestate prin tromboflebita superficială, varicoflebite sau, în faze avansate, cu ulceraţii prezente la nivel tegumentar. Pacientul vine în cabinet şi adresează o serie de întrebări. În mintea pacientului se naşte întrebarea dacă el, indiferent de forma evolutivă pe care o prezintă, poate beneficia de acel tratament de care aude că se poate efectua fără o intervenţie chirurgicală. Şi atunci, răspunsul este: se poate efectua, dacă evaluăm corect această afecţiune. A face un tratament nonchirurgical unui pacient care prezintă deja stadii evolutive avansate ale bolii contravine cu practica pe care noi o cunoaştem”, explică specialistul.

Taguri articol: boli şi afecţiuni boli tratament varice

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU