05 Februarie 2017
2352 accesări
0 comentarii

Keratita herpetică este o afecţiune cu potenţial recidivant şi reprezintă o inflamaţie la nivelul corneei, produsă de virusul herpetic.

În ultima vreme, tot mai mulţi constănţeni au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă cu această afecţiune, ce poate fi de două feluri: superficială şi profundă. Mai mult decât atât, aceasta este o afecţiune acută, dar cu evoluţie cronică. Ca urmare, virusul persistă şi apar deseori recidivele la acelaşi ochi.

„În primul rând, pacientul lăcrimează foarte tare şi are vederea modificată, în ceaţă. Problema este că boala se poate reactiva şi la două luni, dar şi chiar după 20 de ani, iar tratamentul este de durată”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Sanda Jurja.

Cert este că afecţiunea apare întotdeauna la persoanele cu imunitatea scăzută, indiferent de vârsta pe care o au. În plus, ea îşi face debutul de multe ori după diferite cure de slăbire, un regim alimentar nesănătos sau mai puţin bogat în proteine sau cronică, dacă pacientul nu se odihneşte suficient, fumează sau are boli cronice care duc la scăderea imunităţii, precum anemii, hepatite, HIV, cancer etc.

Rana de pe cornee are forma unei mici ramificaţii, vizibile la microscop. În alte cazuri, însă, are forma unei eroziuni corneene mai mari. Desigur, mai există posibilitatea ca aceasta să arate ca o eroziune simplă, care, în absenţa vreunui traumatism sau a unui corp străin corneean, poate fi similar cu diagnosticul de herpes corneean, dacă este însoţită de simptomele carac-teristice. Tratamentul este foarte tipic, trebuie instituit rapid, corect şi rezultatele ar trebui să fie favorabile.

În unele cazuri, vederea înceţoşată poate fi pronunţată mai ales atunci când persoana suferindă încearcă să se uite la un obiect care se află în direcţia unei surse de lumină puternică. Altfel spus, în cele mai multe cazuri, pacienţii nu suportă lumina, fiind vizibil deranjaţi de ea. Apoi, bolnavul acuză scăderea acuităţii vizuale, el văzând tot mai prost obiectele situate la o distanţă mai mare.

Taguri articol: sfatul medicului diagnostic herpes regim alimentar simptome

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU