01 Martie 2016
2089 accesări
0 comentarii

Pacienţii cu Parkinson, scleroză multiplă, diabet, boli autoimune, dar şi cei infectaţi cu virusul HIV se confruntă cu probleme mari când vine vorba de achiziţionarea medicamentelor pentru a-şi trata afecţiunile de care suferă. Mai multe tipuri de medicamente necesare pentru tratarea acestor boli au fost retrase de pe piaţa românească.



„Întreruperea tratamentului sau forţarea pacienţilor să treacă pe o altă schemă terapeutică sunt foarte riscante. De ani buni, ne confruntăm cu problema întreruperii tratamentului, însă, în prezent, aceasta se acutizează din mai multe motive, cele mai importante fiind exportul paralel şi retragerea unor medicamente de pe piaţa românească. Solicităm autorităţilor, cu care în prezent nu avem niciun dialog, să analizeze cauzele acestei situaţii şi să modifice mecanismele de punere pe piaţă a medicamentelor astfel încât acestea să nu mai lipsească. Nu mai dorim soluţii care să peticească problema pe termen scurt şi apoi să reapară. Politica dusă până în prezent a fost una populistă. Pe hârtie avem cele mai ieftine medicamente din Europa. În realitate, nu mai avem medicamente deloc, iar pacienţii nu au timp să aştepte”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.


În cazul pacienţilor cu HIV, două medicamente au fost retrase din România din cauza obligaţiei de scădere a preţurilor de la 1 iulie 2015. Peste un milion de pacienţi cronici sunt, în prezent, supuşi la riscul de a rămâne fără tratament în următoarele luni. Ministerul Sănătăţii a fost solicitat să organizeze un grup de lucru din care să facă parte şi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, care să identifice urgent soluţii şi o politică coerentă pentru ca medicamentele să vină şi să rămână în România.

Taguri articol: sfatul medicului medicamente tratament parkinson

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU