17 Iunie 2016
14850 accesări
0 comentarii

Noul contract cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 - 2017, va intra în vigoare la data de 1 iulie. Principalul obiectiv al acestui contract cadru este acela de a asigura funcţionarea coerentă a sistemului sanitar românesc.

Prin noul contract cadru, se vor asigura mai multe servicii pentru asiguraţi. La acestea, se adaugă un cadru de reglementare pentru gestionarea mai bună a sistemului informatic (SIUI) şi a cardurilor de asiguraţi, aşa încât aceştia să nu mai fie afectaţi de disfuncţionalităţi tehnice. De asemenea, se are în vedere suplimentarea valorii plăţilor pentru medicina de familie şi tratamentul ambulatoriu, aşa încât aceste categorii de personal medical să se armonizeze cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar.


Important de subliniat este şi obligativitatea ca toate autorităţile din sistemul sanitar (Ministerul Sănătăţii, Casa Naţio-nală de Asigurări de Sănătate, Casele Judeţene, Direcţiile de Sănătate Publică şi furnizorii de servicii) să aibă întâlniri trimestriale în care vor analiza calitatea serviciilor furnizate asiguraţilor şi vor putea aduce, pe parcurs, şi îmbunătăţiri la funcţionarea sistemului, dacă acestea vor fi considerate necesare.


Medicii de familie sunt extrem de nemulţumiţi de vechiul contract cadru, de aceea, cadrele medicale au făcut presiuni prin manifestări şi proteste, pentru a schimba clauzele din contract care le-au creat atât de multe probleme, până în prezent.
„Medicii din Bucureşti, colegii noştri, au intrat în grevă japoneză, din cauză că varianta contractului cadru nu era cea agreată. Acesta conţinea clauze abuzive care au creat probleme, deoarece medicii de familie au fost sancţionaţi nejustificat pentru evenimente de care nu erau responsabili direct, probleme create de sistemul informatic. Aceste clauze trebuie gândite şi scoase din contract. Nu trebuie să se meargă până la penalizări financiare. Poate noul contract va rezolva măcar o parte din probleme”, a declarat dr. Laura Maria Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Constanţa.

Măsuri detaliate cuprinse în noul contract


Se întăreşte obligaţia generală a furnizorilor de servicii medicale de a informa asiguraţii despre consecinţele nerespectării indicaţiilor terapeutice. Totodată, se clarifică obligaţia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice în vigoare.
În ce priveşte asistenţa medicală primară, se reglementează acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru (re)intrarea în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi. Situaţiile în care asiguraţii se pot transfera de pe o listă de pacienţi pe lista altui medic de familie, mai devreme de o dată la şase luni, se completează cu cazurile în care domiciliul asiguratului se schimbă dintr-o localitate în alta, asiguratul este în arest preventiv, execută o pedeapsă privativă de libertate, precum şi la încetarea stării respective. Medicii de familie nu vor mai furniza serviciul spirometrie, deoarece abilităţile necesare pentru acest serviciu intră în sfera de competenţă a medicului pneumolog.


Noul contract cadru prevede schimbări şi în specialitatea medicină dentară. Minorilor li se vor putea acorda consultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni cum era prevăzut în vechiul contract cadru. De asemenea, se introduce un nou serviciu decontat, obturaţia dintelui după tratamentul afec-ţiunilor pulpare sau al gangrenei.


O veste bună şi pentru femeile asigurate, deoarece, printre serviciile decontate, se introduce efectuarea de RMN la sâni cu sau fără substanţă de contrast.


În ceea ce priveşte perioada de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate, aceasta urmează să fie extinsă de la 72 de ore la trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare/sărbătorile legale.


Totodată, proiectul vizează, printre altele, şi punerea în aplicare a legii privind creşterea salarială în sistemul sanitar, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU