24 Octombrie 2015
2143 accesări
0 comentarii

Acneea este, de regulă,o problemă specifică adolescenţilor, ca urmarea fluctuaţiilor hormonale. Chiar şi în aceste condiţii, afecţiunea nu îi ocoleştenici pe adulţi, creându-le acestora mari bătăi de cap. Pentru aceştia din urmă,cea mai gravă consecinţă este cea a cicatricelor rămase la nivelul pielii,total inestetice.

Afecţiune extrem de supărătoare pentru adolescenţi, acneea apărută la maturitate creează premizele unui ten plin de leziuni şi cicatrice.

Aceste probleme au ca sursă nivelul crescut hormonal care produce secreţia de sebum. Deşi acesta este produs de organism pentru a păstra umiditatea pielii, în momentul în care porii sunt astupaţi de microbi, apare sebumul în exces sau celulele moarte de la suprafaţa pielii, şi apare acnea.

„Tratamentele din farmacie sunt doar un adjuvant al terapiilor specializate care sunt urmate de pacienţi numai după diag-nosticarea formei de acnee şi după analizele de rigoare. Ele nu tratează, ci doar acoperă sau ţin sub control boala pentru o perioadă limitată de timp.

De cele mai multe ori, este nevoie de un consult specializat şi pentru că acneea poate să se declanşeze prin asocierea cu alte afecţiuni sau poate chiar ea în sine să fie o altă formă de afecţiune a pielii. Deşi adresabilitatea către medici a scăzut extrem de mult, pentru că fiecare se tratează după ureche, pacienţii trebuie să ştie că formele grave necesită investigaţii serioase şi că doar prin consultaţie se poate pune un diagnostic corect şi un tratament ca atare”,

a explicat Irena Smadea, medic primar dermato-venerice-alergologie în cadrul Medical On Group Constanţa.

Tratamentul ţinteşte cauzaTratamentul acneei este unul complex, urmăreşte cauza care a declanşat sau care întreţine acneea, este individualizat în funcţie de forma de acnee şi întotdeauna adaptat nevoilor pacientului.

„Această afecţiune are la bază pre-dispoziţia genetică a pacientului ca prim factor declanşator. Apoi, intervine secreţia crescută de sebum, proliferarea unor sta-filococi ce produc leziuni caracteristice acneei, factorii hormonali atât la ado-lescenţi, cât şi la gravide, dar şi utilizarea unor produse necorespunzătoare care încarcă tenul, care devin iritante din cauza substanţelor sau a detergenţilor pe care le au în compoziţie”, a completat medicul.

Tratamentul se realizează în urma consultului clinic şi se stabileşte în funcţie de vechimea şi gravitatea bolii.

Adresarea din timp dermatologului, utilizarea în mod adecvat a produselor dermato-cosmetice indicate şi urmarea tratamentului în mod consecvent duc la rezultate terapeutice satisfăcătoare.

Mai mult, în cadrul Clinicii Psoremiss, pacienţii pot beneficia de tratamente personalizate şi li se recomandă, pe lângă tratamentul medicamentos, şi creme şi produse de îngrijire adecvate tenului acneic, corelate la nevoile şi vârsta pacientului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase