22 Decembrie 2016
2311 accesări
0 comentarii

Este clar că paradontoza este o boală imprevizibilă, care poate apărea în mai multe episoade, cu semne şi simptome severe care pot alterna cu perioade în care evoluţia poate părea mai bună sau pacientul să aibă chiar impresia că aceasta ar fi dispărut complet.

De obicei, a precizat dr. Angela Costea, medic dentist, sunt afectate de paradontoză persoanele mai în vrâstă, dar şi tinerii. Paradontoza poate duce la deteriorări rapide ale dinţilor şi gingiilor. „Apariţia acestei afecţiuni are la bază placa bacteriană, o substanţă invizibilă şi lipicioasă care se formează când bacteriile care se află în cavitatea orală interacţionează cu amidonul şi zaharurile din alimente”, a explicat medicul.

Specialistul a mai spus că, deşi placa bacteriană poate fi îndepărtată în momentul în care ne spălăm pe dinţi, aceasta poate apărea la loc foarte repede, de obicei în 24 ore. Dacă totuşi aceasta rămâne pe dinţi mai mult de 2-3 zile se poate mineraliza sub gingia din vecinătatea dintelui formându-se astfel tartru. Acest tartru dentar apare sub forma unei substanţe dure de culoare albă care face îndepărtarea plăcii bacteriene şi mai dificilă. Din păcate, tartrul nu poate fi îndepărtat printr-un simplu periaj al dinţilor. Problema este alta. Astfel, cu cât tartrul şi placa bacteriană stau mai mult pe dinţi, cu atât mai mult creşte nivelul iritativ al gingiei, apărând astfel gingivita, ce poate evolua spre parodontoză.

Taguri articol: stiri medicale dentist medic simptome pacient gingia

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU