Sfatul medicului
592 accesări 21 Aprilie 2017 0 comentarii

Petreceţi mult timp în faţa calculatorului? Iată cum vă puteţi proteja ochii

Dacă utilizaţi calculatorul, smartphone-ul sau alte dispozitive digitale pentru perioade lungi de timp, s-ar putea să vă simţiţi ochii obosiţi şi uscaţi. De asemenea, s-ar putea să aveţi dureri de cap, vederea înceţoşată sau să aveţi probleme cu somnul.

Principala cauză a acestor probleme o reprezintă expunerea îndelungată la lumina albastră emisă de ecranele digitale, care poate contribui şi la apariţia unor probleme de vedere, precum cataracta sau degenerescenţa maculară.

„Pentru o bună protecţie, persoanele afectate trebuie să folosească ochelari de protecţie pentru calculator. Aceştia au lentile speciale, care filtrează lumina albastră, reduc efectul negativ al acesteia şi au proprietăţi antireflex şi anti-glare. De asemenea, persoanele care simt disconfort la nivelul ochilor din cauza utilizării prelungite a calculatorului trebuie să îşi facă un obicei din a lua pauze în mod regulat. La fiecare 20 de minute, este important să se mute privirea pe un obiect aflat la distanţă de câţiva metri, pentru cel puţin 20 de secunde. Distanţa dintre ochi şi ecran trebuie să fie de aproximativ o lungime de braţ, iar poziţia ecranului, în aşa fel încât să se privească uşor în jos”, explică specialiştii de la Mrini Eye Hospital.


Când vă simţiţi ochii foarte uscaţi, este indicat să folosiţi lacrimi artificiale. În mod normal, ar trebui să clipim cam de 15 ori pe minut, însă studiile arată că, atunci când utilizăm un computer, clipim de trei ori mai puţin, iar ochii nu se lubrifiază suficient.

Pentru detalii, programări şi consultaţii, apelaţi numărul de telefon

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.