03 Ianuarie 2017
1844 accesări
0 comentarii

Număr record de solicitări ale constănţenilor către Serviciul de Ambulanţă Judeţean. În jur de 380 de oameni au avut nevoie de intervenţia ambulanţierilor la fiecare 24 de ore, cu aproximativ o sută mai mulţi comparativ cu perioada de dinainte de sărbători.

Din păcate, zilele cuprinse între Crăciun şi Anul Nou au fost nefaste pentru numeroşi constănţeni care nu şi-au propus doar să guste din preparatele pregătite special pentru aceste zile, ci au ales să mănânce până când li s-a făcut rău, motiv pentru care au început să acuze dureri grave abdominale.

„Partea bună a lucrurilor este că măcar nu am avut accidente rutiere, dar patologia digestivă, abuzurile de mâncare şi alcool au fost la ordinea zilei. Desigur, acestora li s-au adăugat afecţiunile respiratorii, virozele, dar şi cele cardiace. Sperăm ca, începând de zilele următoare, când se redeschid toate cabinetele medicilor de familie şi ale specialiştilor, să nu mai fim chiar atât de solicitaţi. Oricum, ne-a fost foarte greu să ne descurcăm cu atâţia pacienţi, în condiţiile în care nu am avut echipaje în plus pe care să ne bazăm. Trebuie măcar să fim mulţumiţi că vremea a ţinut cu noi şi nu a fost gheaţă pe jos, pentru că, în această situaţie, creştea numărul bolnavilor cu afec-ţiuni ortopedice”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directo-rul medical al SAJ, dr. Ionuţ Cealera.

De precizat că o bună parte dintre solicitări au fost de cod roşu şi galben.

Urgenţele de cod roşu sunt acele urgenţe vitale sau situaţiile critice care necesită intervenţia rapidă a unui echipaj de reanimare sau, în lipsa acestuia, a unui echipaj de urgenţă cu medic EMU. Până la sosirea echipajului de reanimare sau de urgenţă, dispeceratul poate trimite concomitent un echipaj de prim ajutor din apropierea locului de intervenţie, care să înceapă măsurile de prim ajutor în aşteptarea echipajului de reanimare.

Cazurile considerate a fi de cod galben sunt urgenţele care nu sunt cu implicaţii vitale imediate, dar care se pot agrava în timp, dacă nu li se acordă asistenţă medicală adecvată şi pacientul nu este transportat la o unitate sanitară. Aceste urgenţe pot fi asigurate de echipajele de urgenţă ale SAJ, dar şi de echipajele de prim-ajutor ale SMURD.

Taguri articol: stiri medicale ajutor alcool cabinete medic prim ajutor sărbători bolnavi solicitări alimentare dureri crăciun viroze pacient urgenţe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU