Sfatul medicului
3964 accesări 03 Mai 2016 0 comentarii

Rinofaringita acută nu se tratează cu antibiotic!

Rinofaringita reprezintă inflamaţia mucoasei nazale şi a gâtului şi se manifestă cu febră ce poate atinge şi valori de 40 de grade Celsius. Însă, sugarii cu vârsta mai mică de trei luni pot să nu facă febră din cauza reactivităţii scăzute a organismului. Pe lângă creşterea temperaturii, apare obstrucţia nazală şi secreţia nazală abundentă ce împiedică sugarul să sugă şi îl fac iritabil. Unii copii vomită şi prezintă scaune diareice.

„Este de dorit ca tratamentul să fie administrat la indicaţia medicului. Nu administraţi antibiotice, pentru că aceste infecţii sunt cauzate, în majoritatea cazurilor, de virusuri. Trebuie să-i asiguraţi copilului o cantitate suficientă de lichide, să menţineţi în cameră o umiditate corectă, cu un umidificator sau prosoape umede, vase cu apă aşezate pe calorifer”, a declarat dr. Oana Barbu, specialist pediatru.

Nasul trebuie curăţat de secreţii de 3-4 ori pe zi. Înainte de mese şi la culcare, se pun în fiecare nară câteva picături de ser fiziologic sau apă de mare, apoi se lasă 2-3 minute să acţioneze şi se aspiră mucozităţile cu o pompă sau cu aspiratorul de bebeluşi.

„Pentru a preveni aceste îmbolnăviri, este indicat să nu duceţi copilul în spaţii aglomerate, alăptaţi-l cât mai mult timp, asiguraţi-i un aport de vitamine, prin consumul de fructe proaspete. Sugarul sănătos trebuie scos la aer, zilnic; nu-l îmbrăcaţi excesiv de gros”, adaugă medicul pediatru.

Taguri articol: sfatul medicului copilul antibiotice rinofaringita

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.