18 Noiembrie 2015
2810 accesări
0 comentarii

Cum se dezvoltă copilul

Pe măsură ce sarcina progresează, copilul va începe să arate mult mai real. Dacă acum două luni, era doar o aglomerare de celule, acum copilul are organe, nervi şi muşchi care funcţionează.

În săptămâna 13 de sarcină, intestinele copilului s-au relocat în abdomen din cordonul ombilical - unde s-au dezvoltat în ultimele două săptămâni. De asemenea, copilul a început să formeze urină pe care o elimină la nivelul lichidului amniotic. Un ţesut care se va transforma în oase începe să se formeze în jurul capului copilului şi la nivelul braţelor şi picioarelor. Muşchii de sugere de la nivelul obrajilor s-au dezvoltat, astfel încât când îţi atingi uşor abdomenul, copilul va simţi şi va începe să-şi mişte capul spre stimul, în timp ce-şi deschide gura. Această mişcare reprezintă o exersare a unui reflex foarte important care va fi prezent la naştere şi care îl va ajuta pe nou-născut să caute mamelonul atunci când este pus la sân.

La nivelul degetelor foarte fine se dezvoltă amprentele digitale şi organele sunt vizibile sub pielea subţire. Capul reprezintă acum o treime din corpul copilului. Dacă ai o fată, la nivelul ovarelor ei s-au format mai mult de 2 milioane de ovule.

La sfârşitul acestei săptămâni copilul va avea aproximativ 6-7 cm, fiind de mărimea unei mandarine şi va cântări aproape 23 grame.

Cum se transformă gravida

Aceasta este ultima săptămână din trimestrul 1 şi riscul de avort devine mult mai redus acum. Următoarea săptămână va marca începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină, o perioadă de confort relativ pentru multe femei care au suferit până acum de greţurile de sarcină şi oboseală.

Vei observa modificări distincte la nivelul sânilor. Până acum sânii s-au mărit şi probabil că-i simţi noduroşi din cauza ductelor mamare care încep să se pregătească pentru producerea laptelui. Deşi până la naştere mai sunt încă multe săptămâni, sânii tăi au început deja să producă colostrul, un lichid bogat în substanţe nutritive care va hrăni copilul în primele zile după ce se va naşte. Colostrul este un precursor al laptelui, fiind mai bogat în proteine şi mai sărac în grăsimi şi în zahăr, însă având un conţinut foarte mare de anticorpi. Unele femei vor observa că în ultimele luni de sarcină vor începe să secrete cantităţi mici din această substanţă gălbuie grasă, în timp ce la alte femei secreţia poate să apară mult mai devreme, iar la altele deloc

Taguri articol: sarcina bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii