Sarcina
1558 accesări 20 Noiembrie 2015 0 comentarii

SĂPTĂMÂNA 18 DE SARCINĂ

Cum se dezvoltă copilul

Bebeluşul tău este de aproximativ 14cm lungime și cântăreşte aproximativ 190g. Pieptul se mișcă în sus și în jos imitând respirația. Vasele de sânge sunt vizibile prin pielea subțire, iar urechile sunt acum în poziția lor finală.

În această perioadă ar trebui să îţi faci programare la medic pentru o ecografie, mai ales dacă eşti curioasă să afli ce va fi: băiat sau fată? Organele genitale ale copilului sunt suficient de maturizate pentru a putea fi văzute pe ecografie, însă nu întotdeauna medicul specialist reuşeşte să vadă sexul copilului cu precizie. De asemenea, ecografia va evalua creşterea copilului, dezvoltarea şi verifică dacă vârsta gestaţionala este corectă.

În timpul ecografiei, este posibil să vedeţi copilul cum loveşte cu mâine şi picioare, cum îşi flexează membrele sau chiar cum îşi suge degetul mare.

Dacă aveți fată, vaginul, uterul, şi trompele uterine sunt la locul lor. Dacă e un băiat, organele genitale vor fi distincte și ușor de recunoscut.

Cum se transformă gravida

De acum înainte, este indicat să dormi într-o parte. Dacă dormi pe spate, uterul tău poate apăsa pe o venă mare, iar acest lucru poate să te facă să te simţi amețită, deoarece se obstrucţionează circulaţia sângelui spre inimă.

În această perioadă a sarcinii multe mame constată că apetitul lor creşte. Este important să alegi alimente sănătoase care sunt bogate în substanţe nutritive şi să eviţi mâncarea junk-food, cum ar fi cartofii prăjiţi, chipsurile, bomboanele şi dulciurile. Pe măsură ce pofta de mâncare creşte şi talia ţi se măreşte, vei avea din ce în ce mai multă nevoie de haine de maternitate confortabile.

Vei observa că ochii devin mai uscaţi şi ar putea fi util să foloseşti lacrimi artificiale. Dacă porţi lentile de contact, probabil că te-ar ajuta să le foloseşti pe perioade mai scurte de timp, iar dacă nu este suficient, să le înlocuieşti cu ochelarii de vedere, până când vei naşte.

În timpul sarcinii şi în special în trimestrul 2 şi 3 de sarcină vei avea frecvent vise intense şi înspăimântătoare, însă acest lucru este ceva normal. O posibilă explicaţie ar fi faptul că te scoli des în timpul nopţii din cauză că ai nevoie să mergi la toaletă sau datorită arsurilor retrosternale, crampelor musculare sau durerilor de spate.

Taguri articol: sarcina bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.