Sarcina
1716 accesări 21 Noiembrie 2015 0 comentarii

SĂPTĂMÂNA 23 DE SARCINĂ

Cum se dezvoltă copilul

În săptămâna 23 de sarcină apar mişcările rapide ale ochilor. La nivelul limbii se dezvoltă papilele gustative şi auzul este funcţional, copilul putând auzi o versiune distrorsionată a vocii tale, bătăilor inimii tale şi a zgomotelor pe care le fac intestinele. Când copilul se va naşte, probabil că nu-l vor deranja zgomotele puternice, cum ar fi lătratul unui câine sau zgomotul pe care îl face aspiratorul. Astfel, în următoarele luni, atât tu cât şi el aţi putea asculta şi v-aţi putea relaxa pe muzică de Mozart sau Chopin! Sau pur şi simplu poţi da drumul la radio şi te poţi legăna pe sunetele muzicii – având un sens al mişcării bine dezvoltat acum, copilul poate simţi că dansezi.

Se dezvolta amprentele de la degetele mâinilor şi picioarelor. În cazul fetelor, uterul şi ovarele sunt formate complet.

Copilul este de mărimea unui mango mare, având 28.9 cm şi cântărind aproape 500 grame.

Cu îngrijire medicală specializată într-o secţie de terapie intensivă neonatală, copiii care sunt născuţi în această săptămâna de sarcină pot supravieţui.

Cum se transformă gravida

Din ce în ce mai mulţi oameni vor constata că eşti gravidă, ca urmare a abdomenului care se măreşte. Probabil că ai luat în greutate aproape 6-7 kilograme, iar uterul poate fi palpat la aproximativ 4 centimetri deasupra ombilicului.

Modificările hormonale pot încetini fluxul de urină, iar uterul care creşte poate comprima ureterele sau vezica urinară, ambii factori putând contribui la apariţia infecţiilor la nivelul vezicii urinare sau rinichilor. Sună-ţi medicul dacă ai o senzaţie de arsură când urinezi, febră, durere abdominala sau durere de spate. Netratată, infecţia urinară creşte riscul de complicaţii în sarcină.

Pentru a reduce probabilitatea de a face o infecţie urinară:

  • Bea 8 căni de apă pe zi şi bea regulat un pahar de suc de afine neîndulcit
  • După ce ai urinat,şterge-te din faţă în spate
  • Urinează înainte şi după ce ai avut un raport sexual
  • Evită să porţi pantaloni prea strâmţi
  • Foloseşte lenjerie din bumbac

Dacă lucrezi în prezent, ar trebui să finalizezi documentele pentru concediul de maternitate. Asigură-te că ai vorbit atât cu şeful tău, cât şi cu reprezentantul de la departamentul de Resurse Umane. Cere informaţii despre drepturile femeilor gravide la locul de muncă şi află în detalii despre cum se acordă concediul de maternitate şi ce se întâmplă dacă vei avea nevoie de repaus la pat, dacă vei naşte prematur sau vei avea alte complicaţii ale sarcinii care pot afecta abilitatea ta de a munci.

Multe femei se întreabă cât de mult ar trebui să continue să vină la serviciu pe măsura ce sarcina avansează. Unele femei nu vor mai lucra începând cu luna a şaptea sau a opta, în timp ce altele vor lucra până în ultima zi.

Sursa: Reţeaua Privată de Sănătate "Regina Maria"

SĂPTĂMÂNA 22 <<<<<<<<<<<< MERGI LA >>>>>>>>>>>> SĂPTĂMÂNA 24

Taguri articol: sarcina bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.