Sarcina
1865 accesări 24 Noiembrie 2015 0 comentarii

SĂPTĂMÂNA 29 DE SARCINĂ

Copilul

In saptamana 29 de sarcina sau la 27 saptamani de la conceptie, oasele copilului s-au dezvoltat complet, desi sunt inca moi si pliabile. Parul de la nivelul capului a crescut semnificativ. Daca este baiat, testiculele au coborat la nivelul scrotului. Daca este fata, clitorisul este proeminent, deoarece inca nu este acoperit de labiile mici. Acestea vor creste in ultimele saptamani dinainte de nastere.

Capul copilului este din ce in ce mai mare pentru a permite creierului sa se dezvolte. Aproape toti copiii reactioneaza la sunete si lumina la sfarsitul acestei saptamani.

Copilul masoara aproape 39 cm si cantareste 1.2 kilograme, fiindde marimea unui dovleaccu forma alungita.

Gravida

Pana acum sanii au crescut cu aproape un kilogram. Pe masura ce nasterea se apropie, la nivelul mameloanelor ar putea incepe sa aparacolostrul– un lapte special pentru copilul tau in primele zile de alaptare. Produs de glanda mamara in ultima parte a sarcinii si in primele zile de la nastere, colostrul este un precursor al laptelui, fiind mai bogat in proteine si mai sarac in grasimi si in zahar, insa avand un continut foarte mare de anticorpi. Unele femei vor observa ca in ultimele luni de sarcina vor incepe sa secrete cantitati mici din aceasta substanta galbuie grasa, in timp ce la alte femei secretia poate sa apara mult mai devreme, iar la altele deloc.

Nu e deloc surprinzator cate doare spatelecand esti insarcinata si asta din cauza maririi abdomenului si schimbarii centrului de greutate al corpului, pe de o parte, iar pe de alta parte din cauza hormonilor care relaxeaza ligamentele de la nivelul bazinului. Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii si poate apare devreme in sarcina si poate persista sau chiar inrautati pe masura ce sarcina evolueaza. Cand te asezi pe scaun, alege unul cu speteaza de sustinere si pune o perna mica in dreptul spatelui. Poarta pantofi adecvati, cu tocul mic - nu plati - de aproximativ 5 cm, care sa-ti asigure o buna bolta de sprijin. Foloseste local caldura sau gheata. De asemenea, masajul te poate ajuta.

Sursa: Reţeaua Privată de Sănătate "Regina Maria"

SĂPTĂMÂNA 28 <<<<<<<<<<<< MERGI LA >>>>>>>>>>>> SĂPTĂMÂNA 30

Taguri articol: sarcina bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.