Sarcina
1254 accesări 24 Noiembrie 2015 0 comentarii

SĂPTĂMÂNA 30 DE SARCINĂ

Cum se dezvoltă copilul

In saptamana 30 de sarcina, ochii copilului sunt larg deschisi o buna parte din timp si probabil ca poate sa vada ce este in interiorul uterului si sa urmareasca o sursa de lumina. Totusi, nou-nascutii pot vedea doar la o distanta de 20-30 cm, iar copiii cu vederea normala nu vor ajunge la acuitatea vizuala asemanatoare adultului decat in jurul varstei de 8 ani.

Aproximativ un litru delichid amnioticse afla in jurul copilului, insa volumul lui va continua sa scada, pe masura ce copilul creste din ce in ce mai mare si astfel va avea un spatiu din ce in ce mai mic in interiorul uterului. Celulele rosii ale sangelui se formeaza la nivelul maduvii hematogene. Plamanii si tractul digestiv sunt aproape complet dezvoltati.

La sfarsitul acestei saptamani copilul va avea aproximativ 40 cm si va cantari 1.3 kilograme, fiind demarimea unei verze albe. Cresterea in ceea ce priveste lungimea va incetini in scurt timp, insa copilul va continua sa ia semnificativ in greutate.

Gravida

Vei incepe sa constati ca in ultima parte a sarcinii obosesti mai usor. Asta va fi cu atat mai frecvent cu cat iti va fi mai dificil sa te odihnesti noaptea. Incearca sa-ti dai seama ce provoaca trezirea sau somnul neodihnitor si redu impactul acelui motiv. Daca vrei sa folosestisomnifere din plante, discuta cu medicul tau inainte de a incepe sa consumi un astfel de produs, indiferent daca contine o singura planta sau o combinatie de plante. Este usor sa presupui ca daca sunt din “plante”, aceste somnifere sunt sigure. Daca suferi de insomniecare s-a agravat din ce in ce mai mult, mergi la o consultatie la medicul tau.

Corpul tau produce diferiti hormoni care fac ca articulatiile sa devina mai laxe, ceea ce va face ca, de exemplu, picioarele tale sa devina mai mari, unele femei constatand cresterea cu un numar a marimii la pantofi. Frecvent, aceasta este o modificare permanenta.

Pe masura ce uterul creste si apasa asupra diafragmului, muschiul situat sub plamani, ai putea simti ca respiri cu dificultate. Aceasta senzatie de lipsa de aer se va imbunatati inainte de nastere, in jurul saptamanii 36 cand copilul va cobora in pelvis, ceea ce va inlatura presiunea asupra diafragmului si va face ca respiratia sa devina mai usoara. Intre timp, mentine o buna postura a corpului si dormi cu trunchiul ridicat pe o perna, pentru a inlatura presiunea asupra plamanilor.

Sursa: Reţeaua Privată de Sănătate "Regina Maria"

SĂPTĂMÂNA 29 <<<<<<<<<<<<< MERGI LA >>>>>>>>>>>> SĂPTĂMÂNA 31

Taguri articol: sarcina bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.