Sarcina
1099 accesări 17 Noiembrie 2015 0 comentarii

SĂPTĂMÂNA 5 DE SARCINĂ

Cum se dezvoltă copilul

Nu se vede că eşti însărcinată in acest moment, dar inima fătului este deja împărțită în camere și va începe în curând să pompeze sânge. Copilul tau este de dimensiunea unui bob de orez si arată mai mult ca un mormoloc decât ca un bebeluş. Va avea însă o evoluţie spectaculoasă începând cu această săptămână. În această săptămână începe dezvoltarea sistemului nervos al micuţului. De asemenea, dezvoltarea organelor interne ale micuţului, inclusiv rinichii şi ficatul, sunt în plin proces. Intestinele lui sunt în curs de formare.

Tubul neural, care leagă creierul şi măduva spinării, se va închide în această săptămână.

Toate aceste evoluții interne sunt însoțite şi de modificări la exterior. Încep să se formeze mici muguri din care se vor dezvolta brațele și picioarele bebeluşului tău.

Cum se schimbă gravida

Viitoarea mămică îşi păstrează încă silueta intactă. Burtica nu se vede, singurele semne fiind stările gravidei. Acum apar greaţa şi oboseala. Greţurile de dimineaţă pot începe în această săptămână de sarcină şi ar trebui să te obişnuieşti cu ele deoarece vor mai dura câteva săptămâni, chiar spre finalul primului trimestru de sarcină. Poţi apela însă la unele trucuri ca să scapi de această senzaţie: consumul de apă minerală, ceai de ghimbir sau dacă mănânci biscuiţi săraţi.Oboseala devine însă cea mai acută senzaţie în această perioadă. De aceea, se recomandă odihna inclusiv pe timpul zilei, evitarea consumului de cafea şi efectuarea de exerciţii fizice.

Sfaturi:

  • continuă să faci sport şi mişcare
  • poţi începe să iei vitamine şi acid folic
  • renunţă la fumat şi băuturi alcoolice, precum şi la alte produse care conţin multe E-uri sau alte chimicale
  • nu trata greaţa şi oboseala cu pastile sau energizante, ci caută să combaţi aceste stări cu produse naturale şi odihnă
  • evită cafeaua
  • menţine o dietă sănătoasă, bogată în carne, fructe şi legume
Taguri articol: sarcina bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.