26 Ianuarie 2016
2576 accesări
0 comentarii

Malpoziţiile piciorului sunt frecvent întâlnite la nou-născut, consecinţă a menţinerii poziţiei fetale în uter (picioare încrucişate). Mişcările piciorului sunt posibile, fără limitarea amplitudinii.
Malpoziţiile se corectează spontan, uneori fiind necesar masajul sau alte proceduri recomandate de kinetoterapeut.
Piciorul strâmb congenital este o anomalie de dezvoltare a piciorului. Sunt incriminaţi factori genetici (istoric familial), factori de risc (mămicile care fumează), mai rar, factori posturali (poziţia fătului). Piciorul este rigid şi constituie o urgenţă majoră în specialitatea ortopedie.
Piciorul strâmb congenital necesită tratament ortopedico-chirurgical şi kinetoterpie (gimnastică medicală).

„Cele mai frecvente malpoziţii sunt: picior talus, picior valgus, picior talus valgus.În «piciorul talus», copilul stă sprijinit pe călcâie, laba piciorului fiind îndreptată în exterior spre gambă.În «piciorul valgus», sprijinirea se face pe partea interioară a piciorului; se asociază adesea cu genu valgum (genunchii nu se ating).«Talus valgus» (tal valg) reprezintă cea mai frecventă malpoziţie, când piciorul se află într-o poziţie exagerată de flexie dorsală, sprijinit pe marginea internă. Forma piciorului este normală.Poate să dispară şi spontan, dar se recomandă, de regulă, masaj la picioare sau kinetoterapie. Apare mai des la sexul feminin. Se poate asocia cu luxaţia congenitală de şold, de aceea se recomandă ecografia de şold în primele săptămâni de viaţă.Metatarsus varus este o deformaţie a piciorului des întâlnită. Incidenţa este de 1/1000 nou-născuţi vii, în 50% din cazuri fiind bilaterală şi afectează în mod egal fetiţele şi băieţii. Apare datorită poziţiei vicioase în uter, jumătate din faţă a labei piciorului fiind orientată spre interior. Are o evoluţie favorabilă, dacă se începe tratamentul kinetoterapic precoce, însă, dacă trec câteva luni, malformaţia devine ireductibilă. Bebeluşii cu metatarsus varus pot prezenta riscul de a avea şi displazie de şold, de aceea se recomandă ecografie de şold în primele săptămâni de la naştere”, a explicat dr. Monica Cristescu, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Privat de Obstetrică-Ginecologie Euromaterna.

Cea mai frecventă formă de boală
Cea mai frecventă anomalie de dezvoltare a piciorului este varus equin, când laba piciorului este îndreptată spre interior, formând un unghi drept cu gamba; piciorul se sprijină pe partea laterală a labei şi nu pe talpă, iar degetele de la picioare sunt orientate în jos; piciorul este rigid, cu forma anormală. Incidenţa este de 1 la 1.000 de naşteri, în 50% din cazuri fiind bilaterală şi este mai frecventă la băieţi.
Varus equin poate să se asocieze cu spina bifida sau alte afecţiuni neuromusculare, malformaţii ale altor aparate, displazia congenitală de şold (relativ frecvent).
În cele mai multe cazuri, această anomalie de dezvoltare a piciorului se diagnostichează antenatal, prin ecografie, în jurul săptămânilor 22-24 de sarcină, urmând să fie confirmat la naştere. Există şi situaţii când este descoperită abia la naştere.
Piciorul strâmb var equin necesită trimitere imediată la medicul specia-list ortoped, pentru iniţierea cât mai precoce a tratamentului (în primele 4-5 zile de la naştere). Netratată sau tratată incorect, anomalia piciorului duce la infirmitate severă.
Dacă este tratată la timp şi în mod corespunzător, anomalia congenitală este complet vindecabilă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii