08 Aprilie 2016
2329 accesări
0 comentarii

Spitalul de Obstetrică - Ginecologie Euromaterna, în colaborare cu Universitatea de Medicină Ovidius şi Colegiul Medicilor, Constanţa, au organizat workshopul în perinatologie „Mamă sănătoasă, copil sănătos”.

Cu acest prilej, numeroşi medici de familie, pediatri şi neonatologi, dar şi asistenţi medicali s-au întrunit, pentru elaborarea unei reţele funcţionale de diagnosticşi consiliere, tema generală a evenimentului fiind prematuritea.

Scopul întrunirii a fost ca specialiştii să se apropie pentru a-şi cunoaşte reciproc activitatea şi pentru a propaga rezultatele pe care Spitalul privat Euromaterna le are, acesta fiind primul spital privat din ţară care a îngrijit nou-născuţii prematur.


„Workshop-ul de astăzi este un eveniment medical care pune în evidenţă munca departamentului de neonatologie şi de terapie intensivă neonatală, din Spitalul privat Euromaterna. Mă refer la partea cea mai delicată a activităţii noastre, şi anume la îngrijirea prematurilor. Vreau să menţionez că îngrijim cei mai mici prematuri care se pot naşte, sub 28 de săptămâni. Am avut nou-născuţi care au avut 600 de gr, 800 de gr, la o vârstă de gestaţie de 26 de săptămâni. Sub 28 de săptămâni am avut 23 de cazuri. Nu au supravieţuit toţi, pentru că cei la limita de supravieţuire, uneori, se pierd, dar în principiu am avut mari succese” a declarat dr. Lenuţa Malcea, specialist neonatolog.


În cadrul sesiunilor ştiinţifice susţinute pe 8 şi 9 aprilie, specialiştii neonatologi, dar şi asistentele, de la secţia de terapie intensivă neonatală a Spitalului Euromaterna, au prezentat cazuri de patologii asociate prematurităţii.


„Aceste sesiuni ştiinţifice şi-au propus să întărească legătura dintre Spitalul Euromaterna şi medicii de familie, prezentându-le cazuri interesante care s-au diagnosticat şi tratat în Spitalul Euromaterna, pentru a şti calitatea actului nostru medical, dar şi pentru a cunoaşte echipa care îngrijeşte nou-născuţii prematur. Încercăm să constituim un exemplu pozitiv. Noi considerăm că facem medicină, aşa cum ar trebui să se facă în toată ţara, nu numai în Constanţa”, a declarat dr. Ion Ruşa, preşedintele C.A. al Spitalului privat Euromaterna.



Sistemele sanitare de stat şi privat lucrează împreună


Sistemele sanitare de stat şi privat se completează, pentru că este o colaborare permanentă între ele. Deşi sistemul de stat este deficitar în ceea ce priveşte dotarea, colaborarea este mai de grabă de natură profesională, subliniază specialiştii. Relaţia dintre medicii de familiei şi cadrele medicale din sistemul privat de sănătate susţine activitatea profesională a acestora.


„Spitalul Euromaterna, ca şi iniţiator ştiinţific, ne-a obişnuit cu întâlniri de un înalt nivel profesional, mai ales că ei se gândesc la activitatea medicilor de familie, cu care şi colaborează foarte bine. Ce se întâmplă, astăzi, este doar o continuare a acestei activi-tăţi şi nu face decât să ne aducă lucruri noi şi să ne înveţe în continuare, aşa cum fac medicii toată viaţa, ce comportament ar trebui să abordăm, cu privire la mamă şi copil, pre şi post natal, fiindcă aceasta este obligaţia medicilor de familie. Ginecologii şi obstetricienii, dar şi medicii de familie au o dublă responsabilitate, şi faţă de mamă şi faţă de copil”, a declarat dr. Elena Paris, medic de familie, reprezentat al DSP Constanţa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU